6 retete cu soc

Foto credit @ 6 retete cu soc

Engleza: Common elder
Franceza: Sureau

Socul este una dintre acele plante inconfundabile. O singura data sa vezi si sa mirosi o inflorescenta de soc si n-o mai uiti toata viata. Chiar si cei mai nepriceputi o pot culege si folosi fara frica. Toate partile acestui arbust cu miros dulce sunt o adevarata binecuvantare.

Frunzele au actiune laxativa, florile sunt diuretice si sudorifice, fructele sunt vitaminizante si antinevralgice iar scoarta este un excelent diuretic. In privinta fructelor exista o precautie. Nu le consumati niciodata in stare cruda, pentru ca sunt toxice. Odata preparate, sunt un deliciu culinar si adevarate medicamente.

Cine spune soc, in primul rand, spune socata. Dar socata este doar una dintre utilizarile socului in bucatarie. Se prepara dulceata din fructe de soc si chiar flori de soc pane.

In tarile nordice unde natura nu este prea darnica, locuitorii i-au gasit nenumarate intrebuintari acestei plante. De la vin, pana la prajituri sau aperitive, socul este un aliment extrem de indragit.

Se prepara un schnapps din fructele coapte de soc despre care se spune ca este mai bun decat vinul de Porto.Din acest schnapps rezulta lichior de soc, aromat si parfumat.

Vinul de soc

Cea mai comuna bautura este vinul de soc. Ca in cazul oricarui preparat artizanal, exista atatea retete, cate gospodarii. Iar noi am ales una dintre ele, mai simpla si usor adaptabila, doar ca ilustrare a principiului de obtinere al vinului din soc.

Intr-un vas, se toarna 7.5 litri de apa peste 48 de cani de fructe de soc foarte coapte. Se lasa acoperit 24 de ore, apoi se strecoara lichidul si se amesteca impreuna cu 1.3 kg zahar, 15 gr ghimbir, 7.5 gr cuisoare si 7.5 gr scortisoara, pentru fiecare 4 litri de lichid. Se lasa sa fiarba la foc mic 20 de minute apoi se stecoara si se lasa sa se linisteasca. Se toarna in sticle si se depoziteaza 6 luni, pana la maturarea vinului.

Prajitura din fructe de soc

Cel mai comun dulce din fructele de soc este prajitura de soc. Pe cat de simplu ii este numele, pe atat de simpla este reteta.

Avem nevoie de:

5 cani fructe de soc

2 cani de migdale sau nuci macinate

3 linguri de zahar sau miere

coaja rasa a unei jumatati de lamaie

dupa gust: scortisoara, ghimbir, vanilie

3 albusuri de ou

Pentru aluat:

225 gr faina

140 gr unt

3 linguri de smantana

1 praf de sare

Se omogenizeaza faina cu untul rece si apoi se adauga smantana pana cand se incorporeaza. Se lasa aluatul la frigider 1 ora. Se tapeteaza o forma de cozonac cu hartie de copt.

Separat, se incalzesc fructele de soc impreuna cu zaharul sau mierea, 10 minute, la foc foarte mic. Se adauga condimentele, migdalele si coaja rasa de lamaie.

Bateti albusurile pana cand se intaresc.

Turnati aluatul in forma, deasupra acestuia puneti amestecul de nuci si fructe de soc, apoi asterneti un strat din albus batut. Introduceti forma la cuptor si lasati sa se coaca 40 de minute, la temperatura medie (170-180 grade Celsius).

Otetul de soc

O alta specialitate apreciata, mai ales in Europa de Vest, este otetul de soc. Reteta este extrem de simpla si reprezinta de fapt o infuzie de flori proaspete de soc in otet din cidru de mere.

Se umple un borcan care se poate inchide ermetic cu flori de soc. Se toarna peste ele otet din cidru de mere si se lasa la macerat o luna intr-un loc intunecos. Apoi preparatul se strecoara si se toarna in sticle. In fiecare dintre aceste sticle se introduce si o inflorescenta proaspata de soc.

Socata

Revenind pe plaiurile noastre, fiecare casa are reteta ei de socata. Exista variante in care se pune drojdie, rezultand o socata usor acida, ca si cum ar fi facuta cu apa minerala.

Dar cea mai simpla reteta, pe care o poate face si un copil in joaca este cea fara drojdie.

Avem nevoie de 5-6 inflorescente, 5 litri de apa rece, ½ kg zahar, miere sau un amestec din zahar si miere si 2 lamai spalate bine si taiate felii, cu tot cu coaja.

Se scutura usor inflorescentele pentru a elimina eventualele impuritati, apoi se scufunda o data, in baie de apa rece.

Se toarna cei 5 litri de apa intr-un borcan in care se scufunda florile de soc, se adauga zaharul si se amesteca usor, pana cand acesta se dizolva, apoi adaugati feliile de lamaie.

Acoperiti borcanul cu panza si de doua ori pe zi amestecati in socata cateva secunde. La un moment dat, sucul va incepe sa faca bule. Este momentul sa fie strecurat si tras in sticle care se inchid etans si se depoziteaza la frigider.

Daca vreti o socata mai acidulata, lasati sticlele cateva ore la temperatura camerei, apoi introduceti-le in frigider. In acest caz, comportati-va cu sticlele pline socata ca si cum ati deschide o sticla de sampanie. Nu o agitati daca doriti sa aveti socata in pahar si nu pe pereti.

Florile de soc pane

Florile de soc pane sunt un alt deliciu culinar cunoscut si in Romania. Faceti-le pane in aluat asa cum stiti dumneavoastra sau puteti opta pentru aceasta reteta, putin mai complicata dar care are meritul de a a conferi o textura mai delicata preparatului.

Avem nevoie de 4 oua, 200 grame faina, 1 pahar de apa minerala, 1 lingura de ulei sau de unt topit, 10-12 inflorescente de soc, sare, piper si ulei pentru prajit. Optional, puteti adauga si putina branza rasa, la servire.

Separati albusurile de galbenusuri.

Preparati un amestec din galbenusuri, faina, ulei sau unt, apa minerala, sare si piper. Trebuie sa obtineti un aluat ca de clatite. Lasati-l sa se odihneasca 30 de minute. Adevaratii specialisti recomanda ca aluatul sa fie lasat cateva ore, dar pentru cei nerabdatori, 30 de minute sunt suficiente.

Se scutura de praf florile de soc si se asaza la indemana.

Albusurile se bat spuma si se incorporeaza in aluatul pentru pane.

Din acest moment lucrurile se precipita, pentru ca aluatul trebuie folosit imediat. Incingeti uleiul intr-o tigaie adanca. treceti inflorescentele de soc prin aluat si prajiti-le. 20 de secunde sunt suficiente, asa ca va recomandam sa le prajiti pe rand, una cate una.

Dulceata din fructe de soc

Dulceata din fructe de soc este o adevarata minune. Este medicament si aliment in acelasi timp si merita sa ii acordam mai multa atentie cu atat mai mult cu cat reteta este elementar de simpla si implica putin zahar, lamaie, putina apa si un soc ale carui flori au scapat de socata.

Principiul este urmatorul: la fiecare kilogram de fructe, este necesar un kilogram de zahar, 100 ml apa si o lamaie. Optional, puteti adauga si zahar vanilat.

Se spala bine fructele de soc. Intr-o cratita mare, se fierbe apa cu zaharul, pana devine sirop. Se adauga fructele de soc, zaharul vanilat (daca folositi) si zeama de lamaie.

Se lasa sa fiarba 45-60 de minute, pentru ca dulceata de soc se incheaga mai greu decat alte dulceturi.

Dupa ce a fiert, se introduce in borcane sterilizate, care se inchid ermetic.

Speram ca v-am convins ca socata este doar varful aisbergului in ceea ce priveste socul in bucatarie.