5 utilizari ale iaurtului grecesc

Foto credit @ 5 utilizari ale iaurtului grecesc

V-ati plictisit sa mancati in fiecare zi iaurt grecesc cu fructe sau cu cereale? Stiti deja ca poate fi adaugat la marinade pentru carne de pasare, in inghetate sau ca dressing pentru salate?

Iata inca 5 utilizari ale acestui iaurt gustos si extraordinar de cremos.

Cheesecake la rece. Preparati un „Cheesecake cu iaurt grecesc si sirop de rodie”. Acest “iaurtcake” se prepara pe baza de gelatina si nu are nevoie de coacere.

Pentru crusta avem nevoie :

Ulei vegetal

1 1/2 cani pesmet din paine graham

1/2 cana unt nesarat, topit

1/4 cana de zahar

Pentru umplutura:

2 lingurite pudra de gelatina

700 gr crema de branza la temperatura camerei

1 1/2 cana iaurt grecesc nedegresat

3/4 cana zahar

2 lingurite suc de lamaie

1 lingurita esenta de vanilie

1/2 lingurita sare

Pentru siropul de rodie si decor:

2 cani suc de rodie cu pulpa

1/2 cana zahar

2 linguri sirop de porumb light

Seminte de rodie

Crusta:

Ungeti o forma rotunda de 23 cm cu ulei vegetal, apoi tapetati-o cu hartie de copt. Puneti pesmetul, zaharul si untul intr-un castron si amestecati cu varful degetelor pana se omogenizeaza. Asterneti mixul de pesmet in forma pregatita in prealabil si nivelati. Introduceti forma in frigider pentru o ora, pana cand se intareste.

Umplutura:

Inmuiati gelatina in 1 ½ lingura apa rece si lasati sa stea 5-10 minute.

Mixati crema de branza, iaurtul, zaharul, sucul de lamaie, vanilia si sarea pana cand obtineti o compozitie cremoasa si omogena si lasati crema obtinuta in vasul robotului de bucatarie.

Incalziti gelatina in bain-marie, 2 minute, amestecand continuu, pana se dizolva.

Repuneti robotul in functiune si turnati treptat gelatina in compozitia de branza pana cand se omogenizeaza. Scoateti forma din frigider si turnati amestecul de branza, iaurt si gelatina peste crusta din pesmet. Nivelati si introduceti forma in frigider cel putin 6 ore.

Siropul de rodie si decorarea cheesecake-ului:

Aduceti la fierbere primele trei ingrediente, apoi lasati-le sa fiarba la foc mic, amestecand ocazional, pana cand siropul se ingroasa. Lasati-l sa se raceasca.

Taiati prajitura in felii, turnati deasupra siropul de rodie si decorati cu seminte de rodie.

Masca pentru fata. Iaurtul grecesc integral este foarte bogat in acid lactic care functioneaza ca un exfoliator natural. Amestecati-l cu miere care este un hidratant de exceptie si aplicati-l cu o pensula groasa pe fata si decolteu. Puteti lasa aceasta masca oricat doriti pe fata si o puteti folosi zilnic.

Labneh. Nu va speriati de aceasta denumire; in traducere inseamna „iaurt strecurat” si exact despre asta este vorba in aceasta reteta. Practic se strecoara iaurtul, se prepara branza proaspata din el si se formeaza sfere din branza, marinate in ulei de masline si ierburi aromate. Si iata reteta pentru 6-8 persoane:

Avem nevoie de:

2 cani de iaurt grecesc integral

3 linguri ierburi aromatice (tarhon, patrunjel, usturoi verde, de exemplu)

½ lingurite coaja rasa de lamaie

sare si piepr negru proaspat macinat

Tapetati o sita mare cu o panza foarte curata sau cu tifon impaturit in mai multe straturi, avand grija ca marginile panzei sa depaseasca cu cativa centimetri marginile sitei. Asezati sita deasupra unei cratite si turnati iaurtul in sita. Strangeti marginile panzei si pliati-le in interiorul sitei, peste iaurt. Introduceti tot acest “ansamblu” de vase in frigider 2-3 zile, pana cand se scurge tot zerul.

Dupa aceasta perioada stoarceti cu delicatete panza pentru a elimina orice urma de lichid, apoi formati sfere din branza obtinuta pe care le asezati intr-un borcan care se poate inchide ermetic.

Separat mixati uleiul cu coaja de lamaie si ierburile aromatice, asezonati dupa gust cu sare si piper negru si turnati amestecul obtinut peste sferele din branza. Acoperiti borcanul si lasati branza sa se marineze cel putin 8 ore inainte de servire.

Guacamole. Imbunatatiti guacamole cu o lingura de iaurt grecesc. Va deveni mult mai cremos si mai delicat.

Sos iute dar racoritor. Adorati sosul iute si adevarul este ca nu va puteti lipsi de el la nici un preparat dar stomacul dumneavoastra nu este de aceesai parere? Amestecati sosul iute cu iaurt grecesc si serviti-l alaturi de preparate din carne. Veti obtine un sos iute dar fin, cremos si totodata racoritor.

Sursa: http://www.epicurious.com