4 Mituri despre proteine, spulberate

Foto credit @ 4 Mituri despre proteine, spulberate

Lumea moderna este obsedata de ideea de proteine: de la sportivi, pana la cei care desfasoara activitati intelectuale intense.

Sa nu intelegeti gresit. Proteinele sunt necesare pentru buna functionare a organismului si nimeni nu contesta acest lucru. Dar de aici si pana la exagerari, nu este decat un pas.

Mitul nr. 1

Avem nevoie de cat mai multe proteine pentru a fi sanatosi si puternici.

Adevarul: Un barbat adult mananca, in medie, cu 175% mai multe proteine decat este necesar, iar o femeie, cu 144% mai mult. (Surgeon General’s Report, 1988)

Mitul nr. 2

Proteinele din plante sunt incomplete si trebuie sa faca parte dintr-o dieta bazata pe carne, pentru a asimila necesarul de proteine.

Adevarul: Toate legumele si cerealele contin cei 8 aminoacizi esentiali si 12 acizi neesentiali. Leguminoasele (fasolea, lintea, etc) contin mai multe proteine per calorie, decat carnea.

Mitul nr.3

Pentru a construi masa musculara avem nevoie de foarte multe proteine. (Culturistii sustin ca este nevoie de 30-40% proteine. Minim.)

Adevarul: Atletii si persoanele care depun efort fizic intens au nevoie de 1,6-1,8 g/kg corp/zi. Persoanele care au o activitate moderata trebuie sa reduca aceasta cantitate.

Mitul nr. 4

Cea mai buna sursa de proteine este carnea

Adevarul: Consumul de carne rosie, chiar si in cantitati moderate, de exemplu o portie mica in fiecare zi, face mai mult rau decat bine. (Conform Harvard School of Public Health)

Ne concentram prea mult asupra adaosului de proteine in alimentatie. Proteinele sunt esentiale pentru organism dar, in aceeasi masura, avem nevoie de carbohidrati, vitamine, minerale, antioxidanti, fitoproteine si grasimi sanatoase. O dieta echilibrata este singura cale pentru a pastra sanatatea organismului.

Oamenii nu mor din cauza deficientei de proteine de origine animala. Daca faceti un studiu in orice spital occidental, veti afla ca raspunsul este surprinzator. Nimeni nu s-a imbolnavit si n-a murit din aceasta cauza.

Spitalele sunt pline cu pacienti care manaca prea multe proteine de origine animala, pentru ca prea multe proteine:

1. conduc la afectiuni cerebrale si la ingrasare excesiva

2. obosesc ficatul

3. favorizeaza aparitia cancerului

4. duc la afectiuni renale severe

5. sunt principala cauza a bolilor de inima

Am stabilit ca mancam mult prea multe proteine. Haideti sa vedem cat ar trebui sa consume zilnic un adult.

Un barbat de 73 kg are nevoie de 58 grame proteine, iar o femeie de 55 kg trebuie sa consume 43 grame de proteine (Conform National Academy of Sciences).

4 fructe, 5 legume si 250 grame de cereale integrale, asigura necesarul de proteine pentru o zi.

Simplu si la indemana tuturor.

Sursa: http://www.care2.com