4 lucruri pe care nu le stiati despre fistic

Foto credit @ 4 lucruri pe care nu le stiati despre fistic

Dati la o parte migdalele si nucile pentru ca exista un nou superstar: fisticul! De cand Statele Unite au reusit sa surclaseze Iranul in privinta productiei de fistic, devenind lider mondial, acesta a devenit noul copil rasfatat al lumii.

Daca stam sa ne gandim bine, fisticul era de mult superstar doar ca acum a fost redescoperit atat de catre nutritionisti, cat si de bucatari. Acestia din urma au inceput, de curand, sa-l foloseasca in combinatii din ce in ce mai indraznete, astfel incat bucataria turceasca cu ale sale baclavale nu mai detine suprematia in folosirea fisticului.

Veti spune ca este iarasi o moda care va trece si probabil ca asa va fi. Dar faptele raman fapte, iar beneficiile fisticului pentru sanatate au fost si vor ramane aceleasi indiferent de curentele din lumea gastronomica.

Pe langa gustul fin, fisticul are cateva calitati pe care, cu siguranta, nu le stiati pana acum:

Cu 3-4 calorii/nuca, fisticul are cel mai scazut continut caloric dintre toate nucile. In plus, consumul fisticului in coaja, datorita faptului ca necesita oarecare munca, este mult redus, limitandu-se astfel exagerarile.

Fisticul contine mai mult potasiu decat orice alta nuca. Potasiul este cunoscut pentru reducerea nivelului hormonilor stresului. Deci cand va simtiti stresati, rontaiti cu incredere fistic.

Consumul fisticului reduce colesterolul si riscul aparitiei cancerului. Este o sursa excelenta de fitosteroli si antioxidanti (incluzand beta caroten si luteina-care da fisticului aceea culoare verde, specifica).

Daca va ofera cineva fistic rosu, nu cumparati. Nu exista fistic rosu. Importatorii de fistic vopsesc nucile in rosu si, uneori, in verde, pentru a le da “o fata” mai comerciala si a ascunde micile lovituri, care apar la culegerea cu mijloace traditionale, dealtfel perfect normale.

Fascinat, nu-i asa? Dupa ce am terminat cu teoria, trebuie sa recunoastem ca ceea ce adoram la fistic este in primul rand gustul. Si exista deja nenumarate retete care includ pesto-uri, salse si cruste de placinta, absolut fabuloase.

Daca nu aveti timp sau chef sa pregatiti un fel de mancare complicat, consumati-l ca atare, este bun oricum. Rontaiala placuta !

Sursa: http://www.epicurious.com