10 beneficii uimitoare ale papadiei

Foto credit @ 10 beneficii uimitoare ale papadiei

Papadia este privita mai degraba ca o buruiana daunatoare care napadeste toate terenurile gasite in cale: lanuri, gradini, pasuni, pana si crapaturile din asfalt sunt pline de papadii.

Este o planta extrem de incapatanata si invaziva, dar dupa ce veti citi aceste randuri, va veti uita cu mai mult respect la modesta papadie.

Papadiile sunt o sursa importanta de beta-caroten, vitamina C, potasiu, fibre, fier, calciu, magneziu, zinc si fosfor. Este o planta din care ne putem extrage complexul de vitamine B, minerale, sodiu organic si chiar si vitamina D.

Papadiile contin si proteine in cantitati mai mari decat spanacul. De mii de ani a fost folosita in tratamentul anemiilor, problemelor pielii si in depresii.

Toate partile papadiei sunt comestibile: florile, frunzele, radacinile. Au un gust usor amarui, mai putin pronuntat daca le culegeti primavara sau toamna, cand sunt tinere. Prin oparire dispare gustul amarui. Dar oricum le-ati prepara sunt o alegere sanatoasa si gustoasa pentru o salata de cruditati. Scandinavii prepara in fiecare primavara o delicioasa mancare cu papadie :  tarta cu somon afumat si muguri de papadie.

In general, papadia nu are contraindicatii, mai putin in cazul persoanelor alergice la polen, crizanteme, carciumarese, musetel sau narcise. De asemenea, nu este obligatoriu dar ar fi indicat ca femeile insarcinate sau care alapteaza sa consulte un medic inainte de a introduce papadia in alimentatie.

Ajuta digestia – Papadia actioneaza ca un laxativ moderat, care ajuta digestia, stimuleaza apetitul si echilibeaza cantitatea de bacterii bune din intestin.

Sprijina buna functionarea a rinichilor – Prin faptul ca este diuretica, papadia ajuta rinichii sa elimine toxinele, sarea si excesul de apa. De asemenea inhiba dezvoltarea florei microbiene in sistemul urinar. 

Imbunatateste functiile ficatului – Este un fapt cunoscut de catre medicina populara de milenii dar rolul papadiilor in imbunatatirea functiilor ficatului, prin stimularea eliminarii toxinelor si echilibrarea hidratarii si a nivelului electrolitilor au fost confirmate si stiintific.

Este un puternic antioxidant – Fiecare particica din papadie, in special frunza, este bogata in antioxidanti, care previn formarea radicalilor liberi si actiunea acestora asupra celulelor, avand ca efect incetinirea procesului de imbatranire celulara.

Adjuvant in diabet – Ultimele studii arata ca papadiile ajuta la reglarea zaharului din sange si a nivelului insulinei.

Hipertensiune arteriala – Ca diuretic, papadia creste cantitatea de urina care, la randul ei, scade tensiunea arteriala. Potasiul si fibrele din componenta ei sunt, de asemenea, eficiente in scaderea tensiunii.

Colesterolul – Sunt studii la inceput de drum, care arata o legatura directa intre consumul papadiilor si nivelul colesterolului.

Functionarea bilei – Papadiile cresc productia de bila si reduc inflamatiile, ajutand astfel la buna functionare a acesteia, in special in cazul blocajelor.

Afectiuni inflamatorii – Acizii esentiali si fitonutrinetii din papadie reduc efectul afectiunilor inflamatorii, in special durerile si transpiratia abundenta.

Intarirea sistemului imunitar – Studiile pe animale au arata ca papadiile intaresc sistemul imunitar in lupta cu fungii si microbii.

Avem o comoara la picioarele noastre. Daca articolul nostru v-a convins si va ganditi de unde sa va faceti provizii, v-am sfatui sa alegeti zonele montane sau pamanturile nearate, pentru a evita sa culegeti plante burdusite cu pesticide.

Sursa: http://www.sunwarrior.com