Una dintre cele mai mari dispute din domeniul refrigerarii produselor este cea legata de unt. Cat si daca sa tinem untul in frigider, se strica, nu se strica, etc.
Clar! Untul din frigider nu poate fi folosit. Conform reglementarilor oficiale, untul ar trebui pastrat la frigider, in ambalajul original si scos cu 10-15 minute inainte de servire. Stim cu totii ca 10 minute, si chiar 15 uneori nu prea ajung pentru ca untul sa devina tartinabil. Untul cu sare este si mai sigur din punct de vedere al sanatatii pentru ca sarea actioneaza ca un conservant natural si in acelasi timp are efecte antibacteriene. Il puteti lasa afara chiar 1 ora inainte de utilizare.
Cum spuneam, dezbaterea despre unt este departe de a fi incheiata. Exista insa alimente asupra carora atat gastronomii cat si oamenii de stiinta au cazut de acord. Iata, 10 dintre ele.
Rosiile
Rosiile isi pierd gustul in frigider. Ce poate fi mai rau? Aerul rece din frigider opreste procesul de coacere care le confera acestora aroma inconfundabila. In plus frigiderul distruge textura pulpei rosiilor. Aerul rece distruge membranele celulare iar rosia se inmoaie. Pastrati rosiile pe masa din bucatarie intr-un cos cu coditele in sus.
Busuiocul
Busuiocul se va ofili mult mai repede daca il pastrati in frigider si va absorbi celelate mirosuri pierzandu-si aroma proprie. Asezati-l intr-o vaza cu apa. Daca doriti sa-l pastrati pe termen lung congelati-l in compartimentul de congelare rapida.
Cartofii
Pastrarea cartofilor in frigider este cea mai mare greseala. Amidonul se va transforma rapid in zahar iar cartofii se vor ofili rapid.Acestia se pastreaza perfect in pungi de hartie la loc uscat, racoros si intunecat. O camara este ideala. Daca puteti sa le asigurati o temperatura de 7 grade Celsius se cheama ca ati reusit sa aveti conditiile perfecte.
Ceapa
Daca pastrati ceapa in frigider aceasta se va inmuia si va prinde mucegai. Asezati-o ca pe cartofi, in locuri uscate, intunecate si racoroase dar evitati sa puneti aceste doua legume una langa alta. Ceapa verde si arpagicul se pot pastra la frigider, datorita continutului mai mare de apa.
Avocado
Daca doriti sa va bucurati de un avocado copt nu-l asezati in frigider. Daca ati cumparat un avocado deja copt preparati-l imediat. Oricum ar fi, locul unei avocado nu este in frigider.
Usturoiul
Usturoiul se pastreaza precum ceapa si cartofii. Pastrat in frigider are obiceiul sa incolteasca iar cateii de usturoi devin moi si uscati.
Painea
In frigider, painea feliata, invelita in folie alimentara se poate pastra 2 zile, dupa care se usuca.
Uleiul de masline
Pastrati uleiul intr-un loc intunecos si racoros dar nu in frigider. In prezenta aerului rece acesta condenseaza si capata consistenta untului.
Cafeaua
Daca stocati cafeaua in frigider isi pierde aroma si imprumuta alte mirosuri. Cantitatile mari de cafea se pastreaza corect in congelator.
Mierea
Mierea nu are nevoie de conservare si cu atat mai mult de frigider. Daca este naturala dureaza o venicie. Se pastreaza simplu, intr-un borcan inchis ermetic. Prin refrigerare se cristalizeaza si va fi mai greu de folosit.
Sursa: http://www.huffingtonpost.com