Tocatorul – un pericol in bucatarie?

Foto credit @ Tocatorul – un pericol in bucatarie?

Tocatoarele sunt indispensabile in orice bucatarie dar au reusit sa ridice semne de intrebare serioase cercetatorilor de la Spitalul universitar din Basel, Elvetia.

Conform studiilor efectuate, banalele tocatoare ar putea fi surse de bacterii rezistente la antibiotice.

Oamenii de stiinta au inceput “in ograda lor” testand 154 de tocatoare si manusile folosite dupa gatit din propriul spital. Apoi au extins cercetarile pe inca 144 de tocatoare din case particulare provenind din Franta, Germania si Elvetia. Imediat dupa utilizare, inainte de splarea acestora, absolut toate tocatoarele analizate erau imbibate de bacterii rezistente la antibiotice.

Ingrijorarea a crescut cu atat mai mult cu cat s-a descoperit o tulpina de E-coli, rezistenta la antibiotice pe 5 dintre tocatoarele provenite din case particulare si pe 10 din cele provenite din spital. Jumatate din manusile testate prezentau aceleasi probleme.

Ingrijorarea creste

Intr-un comentariu asupra acestui studiu, dr. Lance B. Price de la Universitatea George Washington spune: “Aceasta tulpina de E-coli este rezistenta la cele mai noi medicamente de care dispunem in acest moment. De aici pana la cosmarul superbacteriei este doar un pas”.

Cresterea numarului bacteriilor imune la medicamentele actuale este un motiv serios de ingrijorare, cu atat mai mult cu cat apar din ce in ce mai multe tulpini care dezvolta imunitate la cele mai puternice antibiotice folosite in tratamentul organismului uman. Oamenii de stiinta atribuie aceasta stare de fapt atat consumului excesiv de antibiotice, cat si modului in care sunt crescute animalele in fermele industriale, un agent eficient de raspandire a noilor tulpini bacteriene.

Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca 75% dintre antibioticele comercializate pe plan mondial sunt destinate uzului veterinar. In Europa, utilizarea antibioticelor a fost oprita dar in Statele Unite este inca o practica acceptata.

Ce putem face?

Tocatoarele sunt folosite cu regularitate pentru procesarea carnii, care este sursa principala de raspandire a bacteriei E-coli.

Daca nu curatati perfect tocatorul dupa ce ati preparat carnea, legumele destinate unei salate sau unor feluri de mancare fara preparare indelungata la foc, vor prelua intreaga incarcatura de bacterii.

Pana la bacteriile rezistente la antibiotice tocatorul ne poate oferi si o cultura de bacterii conventionale la fel de neplacuta. Cercetatorii insista ca toti cei care gatesc sa se spele foarte bine pe maini inainte de a prepara mancarea si dupa ce au folosi tocatorul pentru prepararea carnii. Ideal este sa aveti doua tocatoare: unul pentru legume si altul destinat exclusiv carnii crude.

Gospodinele trebuie sa inteleaga ca o simpla clatire cu apa a tocatorului nu elimina pericolul imbolnavirilor. Spalarea cu apa fierbinte si detergent este suficienta pentru eliminarea bacteriilor.

Sursa: http://www.naturalnews.com