Rezultatele studiilor legate de statul excesiv pe scaun nu sunt deloc pozitive. O viata in pozitia sezut este foarte daunatoare pentru sanatate si scurteaza speranta de viata.
Cercetatorii au raportat noi concluzii legate de acest obicei daunator. S-a constatat ca afecteaza sanatatea mentala, sanatatea inimii, marind sansele unui atac de cord si duce la un risc crescut asupra capacitatilor motorii.
Noile studii au confirmat din nou ceea ce afirma toata lumea stiintifica: statul pe scaun excesiv este daunator chiar daca practicati regulat exercitii fizice!
Ceea ce se recomanda este sa priviti exercitiul fizic si statul pe scaun ca doua chestiuni separate. Cu alte cuvinte, desi o ora de alergare este extraordinara, nu compenseaza 8 ore de stat pe scaun.
Site-ul medical WebMD a chestionat trei experti in legatura cu aceasta problema si despre solutiile pe care le-am putea aplica pentru a reduce timpul petrecut pe scaun, fara a impieta asupra calitatii muncii pe care o desfasuram.
Cu ce probleme de sanatate este asociat statul excesiv pe scaun?
”Este legat de probleme cardiovasculare precum atacul de cord, cancerul, in principal cu boli mortale” a spus Andrea LaCroix, doctor si director al Women’s Health Center of Excellence din cadrul Universitatii California.
In ultimele sale studii, aceasta a descoperit ca femeile mai in varsta care au afirmat ca au stat foarte mult pe scaun prezinta un risc de deces mai mare, in urmatorii 12 ani. Cele care au stat mai mult de 11 ore pe zi, prezinta riscuri si mai mari. Studiile sale au fost publicate in “American Journal of Preventive Medicine”.
Statul pe scaun a mai fost legat de cresterea tensiunii, obezitate, cresterea colesterolului rau si exces de grasime abdominala.
“Pericolul sedentarismului este studiat de zeci de ani, dar in ultimii 5 ani a devenit intensiv cercetat”, a spus Jacqueline Kerr, medic si profesor asociat la Universitatea California. Stdiile ei se axeaza pe gasirea de solutii optime pentru a reduce timpul de stat pe scaun.
De ce este legat statul excesiv pe scaun de probleme de sanatate?
Oamenii de stiinta nu pot raspunde, inca, la aceasta intrebare. Una dintre cele mai bine argumentate ipoteze este ca aceasta pozitie impiedica organismul sa arda corect grasimile iar sangele circula mult mai greu. Ambele probleme cauzeaza boli ale aparatului circulator.
In anumite cazuri este inca neclar unde duc legaturile:“Oamenii devin obezi pentru ca stau prea mult pe scaun sau invers?” se intreaba Barry Braun, doctor in medicina si director al Energy Metabolism Laboratory al Universitatii din Massachusetts din Amherst.
Cum afecteaza statul pe scaun apetitul?
S-ar putea crede ca statul pe scaun diminueaza apetitul. Barry Braun contrazice aceasta ipoteza. In urma studiilor efectuate, el a ajuns la concluzia ca oamenii au tendinta sa manance mai mult daca sunt sedentari.
Care sunt concluziile?
”Sa nu transformam statul pe scaun in sursa tuturor relelor” a spus dr. LaCroix . Cea mai buna solutie este sa alternam timpul de stat pe scaun cu momente in care ne ridicam. Daca este posibil, cel putin odata la 30 de minute.
Sursa: http://www.webmd.com