Supa de peste frantuzeasca – Bouillabaisse

Ingrediente Supa de peste frantuzeasca – Bouillabaisse

Compozitie
  • 1,360 kg diferite tipuri de peste, file, proaspat sau congelat
  • 1/2 cana ulei de masline
  • 1 kg scoici (stridii, midii sau rapane)
  • 1 cana creveti, crabi sau homari fierti
  • 1 cana ceapa taiata julienne
  • 2-3 fire praz, doar partea alba, taiata fin
  • 2 catei de usturoi, tocati marunt
  • 1 rosie mare taiata bucatele sau 1/2 cana rosii in suc propriu, taiate bucatele
  • 1 ardei gras rosu, taiat cubulete
  • 4 tulpini telina, taiate marunt
  • 1 lingurita seminte de fenicul
  • 3/4 lingurita cimbru uscat
  • 1 foaie dafin
  • 2-3 cuisoare
  • 1/2 portocala, doar coaja, rasa
  • 1/2 lingurita sofran pudra
  • 2 lingurite sare
  • 1/4 lingurita piper negru, proaspat macinat
  • 1 cana supa de peste strecurata
  • 2 linguri suc de lamaie
  • 2/3 cana vin alb
  • 1 bagheta frantuzeasca, taiata felii
Sos Rouille
  • 1 lingura supa de peste strecurata, fierbinte
  • 2 catei de usturoi
  • 1 ardei iute, mic, rosu
  • 1/2 lingurita sare
  • 1/4 cana miez de paine alba, taiata cubulete mici
  • 1/2 cana ulei de masline

Mod de preparare Supa de peste frantuzeasca – Bouillabaisse

  1. Se incinge ¼ cana ulei de masline intr-o oala sau intr-o tigaie adanca. Se calesc 1 minut, la foc mediu, ceapa si prazul. Se adauga usturoiul si ardeiul gras si se lasa 1-2 minute. Urmeaza rosia, telina si semintele de fenicul. Se amesteca bine, cu o lingura de lemn, se mai lasa 2-3 minute, apoi se adauga inca ¼ cana ulei, cimbrul, foile de dafin, cuisoarele si coaja de portocala. Se lasa pe foc, pana cand ceapa devine aurie, aproximativ 10 minute.

  2. Se taie fileurile de peste in bucati de 5 cm si se adauga in oala impreuna cu 2 cani de apa. Supa se aduce la fierbere, la foc iute, apoi se reduce focul si se lasa sa clocoteasca incet, la foc mic, 10 minute. Se adauga scoicile si crevetii sau carnea de crab ori homar, tocate marunt sau intregi.

  3. Se adauga sofranul, sare si piper. Urmeaza supa de peste strecurata, sucul de lamaie si vinul alb. Se aduce din nou, la fierbere, la foc iute, apoi se reduce focul si se lasa sa clocoteasca incet, inca 5 minute.

  4. Inainte de a servi supa, se asezoneaza, daca mai este necesar, cu sare, piper si zeama de lamaie. In fiecare farfurie, se asaza cate o felie de bagheta frantuzeasca, prajita sau nu, peste care se toarna supa. Se serveste alaturi de sosul Rouille.

Sosul Rouille

  1. Se pun in blender, primele 5 ingrediente.

  2. Dupa ce mixtura s-a omogenizat, se adauga uleiul, putin cate putin.

  3. Se mixeaza pana cand cantitatea de ulei turnata se omogenizeaza, se opreste blenderul imediat si se adauga o noua cantitate de ulei.

  4. La masa, se aseaza sosul intr-un bol. O jumatate de lingurita de sos este suficienta pentru fiecare portie de supa.