Vinetele se spala foarte bine si se usuca. Se inteapa cu o furculita, lasand loc aburilor si lichidului sa se scurga.
Varianta 1-Vinete coapte in cuptor
- Cuptorul se incinge la 180 grade Celsius.
-
Tava cuptorului se unge cu putin ulei, se asaza vinetele si se introduc in cuptor.
- Se lasa 30-45 minute sau pana cand vinetele sunt moi.
Varianta 2-Vinete coapte pe aragaz
Este o varianta mai rapida dar care necesita atentie permanenta.
-
Ca sa nu murdarim aragazul, acesta se tapeteaza cu folie de aluminiu, decupand-o in dreptul ochiurilor.
-
Fiecare vanata se asaza pe cate un ochi de aragaz, la flacara medie (aceasta varianta o puteti simplifica in cazul in care vi se pare prea delicata, prin aplicarea unei tavi pe un singur ochi de aragaz si asezarea vinetelor pe tava).
-
Coditele vinetelor se asaza astfel incat sa poata fi apucate cu usurinta.
-
Se intorc, folosind coditele, din 2 in 2 minute, nu mai mult de 10 minute.
Indiferent de varianta de coacere aleasa, vinetele sunt lasate sa se raceasca putin, apoi se curata si se asaza intr-o sita asezata deasupra unui vas, se presara cu putina sare si se acopera cu un capac. Se lasa sa se raceasca complet, timp in care se vor scurge de lichidul amarui pe care il contin.
Prepararea salatei
-
Vinetele se curata de coaja si seminte. Se toaca folosind un satar de lemn sau un cutit ceramic.
-
Intr-un castron, se amesteca pulpa vinetei cu uleiul de masline, sucul de lamaie, sarea si piperul.
-
La final, se adauga ceapa (putem sari fara probleme peste aceasta etapa in cazul in care nu dorim ceapa). Un mic secret: nu tocati ceapa cu blenderul, tocati-o cu un cutit. Astfel, salata isi va pastra consistenta si intreaga savoare.
-
Se asaza intr-un castron si se decoreaza cu feliute de rosii, patrunjel si/sau feliute de ardei gras rosu.
O varianta extrem de apreciata a salatei de vinete este cea cu maioneza sau cu galbenus de ou. Pentru cei pofticiosi, reteta aici.