Rata pe varza rosie cu galuste cehesti – Kachna s červeným zelím i knedliky

Ingrediente Rata pe varza rosie cu galuste cehesti – Kachna s červeným zelím i knedliky

Pentru prepararea ratei
  • 4 pulpe de rata
  • 4 mere mai tari
  • 4 pere (nu conteaza soiul)
  • cat este necesar vin rosu sau apa
  • pentru asezonarea carnii sare si seminte de chimen
Pentru prepararea verzei
  • 1 varza rosie medie (max. 1 kg)
  • 1 ceapa mare
  • 1 frunza dafin
  • 3 linguri ulei vegetal
  • 1/3 cana zahar
  • 1 portocala (optional)
  • 3 cani vin rosu
  • 1 lingurita seminte de chimne
  • 1/2 lingurita sare
Pentru galuste
  • 1 lingurita zahar
  • 1 lingurita drojdie
  • 3 1/2 cani faina
  • 2 oua
  • 1/3 cana zahar
  • 1 cana lapte
  • 1/2 cana apa calduta

Mod de preparare Rata pe varza rosie cu galuste cehesti – Kachna s červeným zelím i knedliky

Acest fel de mancare se pregateste de Craciun. Dar combinatia aromelor si gustul delicios au transformat preparatul intr-o veritabila emblema gastronomica a Cehiei. Fiecare gospodarie are reteta proprie; aceasta este una dintre variante.
Pentru a fi eficienti, incepeti cu prepararea galustelor. Aluatul va avea nevoie de timp sa creasca.

Pentru galuste – Knedliky

Knedliky cehesti sau “painea fiarta” ceheasca este un adevarat clasic in viata. Ca si nokedli unguresti ( cu care se aseamana intrucatva) se servesc alaturi de o multitudine de feluri de mancare cu sos. Aceasta este printre cele mai simple retete, pentru ca exista nenumarate variatiuni. Din pacate, sunt bune doar in ziua in care au fost facute. Pentru a obtine knedliky veritabile este necesar un steamer .

  1. Se face o maia: se amesteca zaharul, drojdia cu apa calduta si se lasa 10 minute pana incepe sa fermenteze.

  2. Se amesteca faina cu sarea, se adauga maiaua, ouale si 2/3 cana de lapte (daca nu se obtine consistenta dorita se mai poate adauga lapte).

  3. Se lasa sa creasca 30 de minute. Se apasa ferm, cu pumnul, in centrul aluatului ( pentru a elimina aerul) apoi se lasa din nou sa creasca pana isi dubleaza volumul.

  4. Se pune la fiert apa in steamer. Se unge cosul acestuia cu putin ulei.

  5. Cand apa a ajuns la fierbere se formeaza “chiftelute” ovale si se asaza in cosul steamerului. Se lasa la foc pana cand devin elastice si capata un aspect ferm.

  6. Se lasa sa se raceasca si se taie felii inainte de servire.

Pentru prepararea ratei

  1. Se preincalzeste cuptorul la 170 grade Celsius.

  2. Se taie felii merele si perele si se pun direct in tava cuptorului, fara ulei sau alta grasime. Se toarna vin rosu sau apa cat sa le acopere dar nivelul lichidului sa nu depaseasca nivelul fructelor.

  3. Se sareaza pulpele de rata, pe toate partile, se asaza pe patul de fructe, apoi se presara cu generozitate, cu seminte de chimen.

  4. Se acopera tava cu folie de aluminiu si se da la cuptor pana cand carnea se inmoaie (2 -2,30 ore).

  5. Cand carnea poate fi usor desprinsa cu furculita se da deoparte folia si se mai lasa la cuptor pana prinde o crusta rosiatic-aurie.

Pentru prepararea verzei

  1. Cat se face rata pregatim varza. Se taie fin varza, (cotorul se elimina) apoi se freaca cu sare si se lasa 30 de minute.

  2. Se taie ceapa. Intr-o tigaie adanca sau intr-o cratita se incinge uleiul si se adauga ceapa impreuna cu frunza de dafin. Cand ceapa devine translucida, se adauga zaharul si se caramelizeaza ceapa.

  3. Se adauga semintele de chimen si dupa 10 secunde se toarna vinul si sucul portocalei (daca folositi).

  4. Se aduce la fierbere apoi se adauga varza. Se lasa varza la foc mediu pana se inmoaie. Cand aceasta s-a inmuiat se pune otetul si inca putina sare (maxim ½ lingurita)