Coltunasi chinezesti de Craciun – Jiaozi

Ingrediente Coltunasi chinezesti de Craciun – Jiaozi

Aluatul
  • 1-1 1/2 cana faina+cat este necesar pentru framantat
  • 1/2 cana apa rece
Umplutura
  • 2 cani varza chinezeasca taiata fideluta
  • 1varf de cutit sare
  • 340 gr carne tocata de porc
  • 227 gr creveti decorticati, taiati mare
  • 3 cepe medii, taiate julienne
  • 3 catei de usturoi, taiati marunt
  • 2 linguri vin de orez sau sherry sec
  • 1-1 1/2 lingura radacina de ghimbir, rasa
  • 1 lingura sos de soia
  • 2 lingurite ulei de susan
  • 1/2 lingurita zahar tos
  • dupa gust piper negru, proaspat macinat
Pentru servire
  • dupa gust sos de soia

Mod de preparare Coltunasi chinezesti de Craciun – Jiaozi

Acest preparat nu lipseste de pe mese, in timpul Anului Nou Chinezesc. Se mai numesc si coltunasii norocosi datorita asemanarii lor cu monedele antice chinezesti.

Aluatul

  1. Pe suprafata de lucru curata, se toarna faina, se face o adancitura in mijlocul movilei de faina si se toarna ½ cana de apa rece. Se amesteca faina cu apa pornind de la exterior catre interior, pana se obtine un aluat. Daca este prea sfarmicios se mai adauga apa, atat cat este nevoie, pentru a obtine un aluat legat.

  2. Se framanta aluatul 5 minute, pentru a obtine o bila elastica. Cu un cutit, se imparte in doua si se formeaza doua suluri mai groase, de 15 cm, fiecare. Se acopera cu un prosop de bucatarie si se lasa 40-50 de minute, la temperatura camerei.

Umplutura

  1. Intre timp, se prepara umplutura. Intr-un castron mediu, se framanta varza cu 2 lingurite de sare. Se muta intr-un bol tapetat cu prosoape de hartie si se lasa 30 de minute, sa elimine sucul.

  2. Intr-un castron mare, se amesteca varza scursa de zeama, crevetii, carnea de porc, ceapa, usturoiul, vinul de orez, ghimbirul, sosul de soia, uleiul de susan, zaharul si ¼ lingurita piper negru, proaspat macinat. Amestecul se introduce in frigider si se lasa cel putin, 20 minute.

Formarea aluatului

  1. Se iau cele doua suluri de aluat si se taie, fiecare, in 18 felii egale. (Se taie sulul in jumatate, apoi fiecare jumatate in trei parti, apoi fiecare parte-in alte trei parti). Vor rezulta 36 felii de aluat. Se trece fiecare felie de aluat prin faina, apoi se acopera cu un prosop, ca sa nu se usuce prea tare.

  2. Cu ajutorul unui sucitor, din fiecare felie de aluat, se formeaza discuri subtiri, cu diametrul de 7 cm. Recomandat este sa intindeti cateva discuri, sa le umpleti si, apoi, sa incepeti o noua serie.

Umplerea si formarea coltunasilor

  1. Se asaza cate 1-2 lingurite umplutura in centrul discului de aluat, se pliaza in doua si se sigileaza, apasand cu varful degetelor pe marginea coltunasului, astfel creat.

  2. Se repeta operatia, pana se termina toata umplutura. Coltunasii se asaza pe un platou intins, avand grija sa lasati un spatiu intre ei.

Fierberea coltunasilor

  1. Se umple cu apa, o oala mare, se adauga sare si se lasa sa ajunga la fierbere, la foc iute. Cand apa a inceput sa clocoteasca se adauga, pe rand, fiecare coltunas, avand grija ca oala sa nu se “suprapopuleze”. Este mai bine sa se lucreze in transe. Se reduce focul la jumatate si se fierbe fiecare transa de coltunasi, 3-5 minute.

Se scot cu spumiera si se servesc imediat, alaturi de sos de soia.