Buritto

Ingrediente Buritto

Aluat
  • 1 kg faina alba de grau sau integrala
  • 200 ml ulei vegetal sau untura
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 1/2 lingurita sare
  • 3 cani apa calda
Buritto
  • 3 lipii mari
  • 4 ciuperci medii
  • 300 gr muschi de vita
  • 100 gr fasole verde pastai
  • 2 ardei grasi (rosu si galben)
  • 100 gr fasole rosie boabe
  • 2 cepe
  • 1 legatura patrunjel
  • dupa gust sare si piper

Mod de preparare Buritto

Aluatul pentru lipii

  1. Se amesteca intai ingredientele uscate , in asa fel incat sa nu ramana cocoloase: faina cu praful de copt si sare. Faina cu continut scazut de gluten produce lipii mai rigide, mai putin flexibile si fragile; in schimb faina cu un continut mai mare de gluten produce lipii moi si flexibile.

  2. Se adauga apoi, uleiul sau untura, avand grija ca uleiul sa se distribuie uniform. Se amesteca bine.

  3. Se adauga doua cani cu apa si se framanta aluatul, adaugand mereu cate putina apa, pana se obtine un aluat moale si elastic.  Apa trebuie sa fie calduta pentru ca, daca e foarte rece, aluatul va deveni tare, greu de manevrat iar daca e prea calda, aluatul se va precoace si mainile vor obosi framantand. Aluatul se va framanta pana ce nu va mai fi lipicios

  4. Se poate lasa cateva minute, sa se odihneasca. dar nu e obligatoriu. Apoi, se fac bilute mici, rotunde, care se lasa la odihnit 15 minute.

  5. Fiecare biluta se infunda cu degetul pe dedesubt, ca sa para ca o palarie de ciuperca.

  6. Se lasa toate la odihnit cam zece minute.

  7. Se asaza fiecare biluta intre doua foi de plastic si, cu facaletul, se intind astfel incat sa iasa o turta rotunda, subtire.

  8. In timpul prepararii aluatului, plita se pastreaza calda, la foc mediu. Se ia  tortilla invelita in cele doua plastice in mana dreapta, cu stanga se ia plasticul de deasupra si cu dreapta incepeti sa asezati usor tortilla pe plita metalica, groasa (sau o tigaie groasa de teflon)

  9. Caldura plitei va retine tortilla pe plita si va cadea singura de pe plasticul ramas pe mana.

  10. Se lasa cam 20 de secunde pe plita, apoi se intoarce. De aceasta data, se lasa ceva mai mult si ar trebui sa se umfle (astfel ne dam seama ca s-au copt pe dinauntru) si apoi, din nou, pe cealalta parte (sa aibe culoare aurie) si sa ramana moi. (Lipia trebuie sa fie maleabila, ca sa poata fi rulata )

  11. Cand sunt gata coapte, se lasa pe o carpa curata, care sa permita ca umezeala superficiala sa se evapore si astfel sa nu se lipeasca cand  vor fi puse una peste alta, in momentul servirii. (Se pot pastra congelate sau intr-un recipient inchis in frigider sau in punga de plastic tot in frigider, chiar si doua saptamani; pentru a le utiliza se scot din recipient si se incalzesc pe plita.)

Buritto

  1. Toate ingredientele se taie julliene si se calesc intr-o tigaie cu ulei incins. Se incinge cuptorul, iar cand compozitia este aproape facuta, se ruleaza cate o lipie in forma de palnie si se umple cu aceasta. Se da la cuptor cca 5-8 minute.

  2. Buritto se serveste cald, cu garnitura de salata de rosii.