Engleza: Radicchio
Franceza: Trévise
Despre radicchio putem vorbi cel mai bine comparand-o cu varza rosie, cu care este deseori confundata. Ce-i drept, seamana, dar fac parte din doua specii diferite, cat despre gust ce sa mai vorbim…
Radicchio este membru al familiei cicorii si de aceea mai este denumita si cicoare italiana, care explica gustul indraznet si amarui. Desi este la fel de compacta ca varza rosie, este, de fapt, o andiva rosie, avand frunzele mai subtiri si mai fragede decat cele de varza, care sunt mai tari si au o textura usor cerata.
Amandoua au locul lor bine stabilit in bucatarie, dar nu pot fi inlocuite una cu alta. Radicchio este minunata cruda in salatele mediteraneene, preparata la gratar si servita ca topping pentru pizza sau sotata usor alaturi de paste.
Cand doriti sa conferiti salatelor dumneavoastra savoarea unui preparat italian, folositi radicchio. Datorita gustului amarui, radicchio se potriveste perfect cu ingrediente dulci, sarate si usor acide precum sucul citricelor, prosciutto si otetul balsamic.
Si ca sa exemplificam la ce ne referim iata si o reteta simpla de salata cu radicchio.
Salata de radicchio cu portocale si vinegreta din otet de sampanie
Portiile sunt calculate pentru doua persoane ca fel principal sau pentru patru persoane ca garnitura.
Salata:
1 capatana de radicchio de dimensiuni medii
1 portocala mare, dulce
Vinegreta:
1 1/2 lingura ulei de masline extravirgin
2 linguri otet de sampanie (puteti folosi si un otet balsamic de cea mai buna calitate din vin alb)
coaja rasa a portocalei folosita in salata
1/2 lingurita zahar
1/4 lingurita sare
1/4 lingurita piper negru, proaspat macinat.
Taiati fideluta capatana de radicchio, radeti coaja portocalei, apoi taiati miezul cubulete si asezati ambele ingrediente intr-un castron de salata
Intr-un castronel amestecati toate ingredientele pentru vinegreta, turnati-o apoi peste radicchio si portocale si amestecati bine. Gustati si asezonati dupa gust cu sare si piper. Lasati salata sa stea in frigider 20-30 de minute pentru ca aromele sa se intrepatrunda.
Sursa: http://foodblogga.blogspot.ro
www.wikipedia.com