Nuca de cocos

Foto credit @ Nuca de cocos

Numele stiintific al cocotierului (Cocos nucifera ) a fost dat de primii exploratori spanioli care au denumit pentru prima oara nuca de cocos “coco”, ceea ce inseamna “fata de maimuta” din cauza celor trei “ochi” de pe suprafata “paroasa” a nucii de cocos care seamana cu capul unei maimute. Nucifera inseamna “cel ce poarta nuci”.
Intr-o traducere mai mult sau mai putin aproximativa ar insemna: “cel ce poarta nuci cu fata de maimuta”.

Nuca de cocos ofera o sursa pretioasa de hrana. Pulpa, sucul, laptele si uleiul de nuca de cocos au hranit o mare parte din populatia lumii, generatii intregi. Sunt multe insule in care nuca de cocos reprezinta principala sursa de hrana. Aproape o treime din populatia globului depinde de productia de nuca de cocos atat ca sursa de hrana cat si ca sursa de venituri.

Nuca de cocos este extrem de nutritiva si bogata in fibre, vitamine si minerale. Datorita acestor calitati este clasificata drept “ aliment functional” sau, mai nou, “superaliment” .

Uleiul de cocos a trezit un interes special datorita proprietatilor sale cu mult superioare celorlalte uleiuri cunoscute. Acesta este si motivul pentru care este folosit in medicina traditionala asiatica si persana. Locuitorii din Insulele Pacificului cred si astazi ca uleiul de cocos vindeca absolut orice boala. Din acest motiv cocotierul este numit in acele locuri “ Copacul vietii”.

Nu credem ca este cazul a se adopta un punct de vedere atat de radical dar nu este de neglijat faptul ca medicina moderna admite ca uleiul de nuca de cocos are proprietati uimitoare.

Nuca de cocos in medicina traditionala

Popoare avand culturi, limbi si religii diferite au ajuns de-a lungul secolelor la aceeasi concluzie: nuca de cocos este nepretuita atat ca sursa de hrana cat si ca medicament.

In medicina traditionala nuca de cocos este folosita pentru tratamentul unei largi palete de afectiuni: abcese, astm, alopecie, bronsita, vanatai, arsuri, raceala, constipatie, tuse, edeme, dizenterie, febra, gingivita, gonoree, ciclu menstrual dureros si/sau neregulat, pietre la rinichi, malnutritie, rau de mare, scabie, infectii ale pielii, dureri in gat, sifilis, dureri de dinti, tuberculoza, tumori, febra tifoida, ulcer, deranjamente stomacale, slabiciune si rani.

Nuca de cocos in medicina moderna

Medicina moderna confirma ca nuca de cocos poate fi un bun adjuvant pentru multe dintre maladiile enumerate mai sus. Admite ca are potential antibacterian, antifungic si viermifug.
De asemenea  in cantitati moderate, recomanda consumul acesteia intrucat genereaza energie si anduranta. Se spune ca apa de nuca de cocos este recomandata sportivilor ca un energizant natural. Studiile asupra subiectilor umani, insa, nu au dus la rezultate concludente cu privire la acest subiect.

Sigur este ca nuca de cocos poate face parte din diete profilactice care au ca scop intarirea sistemului imunitar cu rezultate dincolo de orice dubiu.

In plus, garantam din experienta personala ca masca cu ulei de cocos pentru par este absolut imbatabila si are un efect incet (intre trei si sase luni) dar sigur de regenerare a firului de par. Cu sau fara frunze de curry (vezi reteta aici ), se aplica saptamanal pe parul uscat, se infasoara in folie de aluminiu si se lasa minim o ora, apoi se spala parul ca de obicei.

Si ne oprim aici. Vom trata pe larg intr-un articol viitor aplicatiile cosmetice ale nucii de cocos.