Mancarea si depresia

Foto credit @ Mancarea si depresia

Depresiile si tulburarile de dispozitie sunt cele mai invocate “mici” probleme, in timpurile noastre. Solutia la care apelam deseori este un antidepresiv, care reduce simptomele dar nu trateaza cauza, iar pe termen lung pot aparea diverse efecte secundare.

De cele mai multe ori, starile depresive sunt determinate de alimentatie si nu, in mod necesar, de mult-invocatul stres, mai ales daca apar dupa o perioada relativ constanta, fara evenimente traumatizante.

Inainte de a insirui principalii factori de dezechilibru, va atragem atentia ca astfel de tulburari apar atunci cand exista deficiente ale mai multor substante esentiale, al caror efect combinat contribuie la instalarea starilor de depresie. De aceea va recomandam un consult medical specializat, inainte de a decide cum veti combate starile de disconfort psihic.

1. Mancarea tip junk-food. Nu este o intamplare. Mancarea junk-food este pe primul loc in aceasta ierarhie a factorilor ce produc stari de depresie sau tulburari de dispozitie. Daca dieta dumneavoastra este plina de zahar, fast-food, sucuri acidulate, mancare procesata sau aveti obiceiul sa sariti peste mese, nu va mirati ca depresia isi arata coltii. Foarte util ar fi sa incepeti sa tineti un jurnal al alimentelor pe care le consumati, raspunsurile sunt de bun simt si le veti descoperi singuri. Continutul frigiderului este istoria in imagini a sanatatii dumneavoastra.

2. Deficienta de acizi omega 3. Cele mai bune surse de omega 3 sunt pestele, uleiul de peste si uleiul de in. Deficienta de acizi omega 3 sau dezechibrul dintre acizii omega 3 si omega 6 sunt factori care pot declansa depresia. Acizii omega 3 contribuie la buna functionare a functiilor cerebrale, de asemenea reduc inflamatiile si durerile cauzate de acestea. Cercetarile au scos in evidenta faptul ca persoanele cu deficienta de omega 3 sunt mult mai predispuse la schimbari bruste de stare si la depresii.

3. Deficienta de vitamina D. Vitamina D este extrem de importanta pentru o buna imunitate a organismului, pentru sanatatea oaselor si a creierului. Lumina soarelui este cea mai buna “sursa” de vitamina D, in sensul ca in prezenta soarelui, organismul uman sintetizeaza fara nici un alt ajutor aceasta importanta vitamina. The Journal Clinical Nutrition, in 21 ianuarie 2013 a publicat rezultatul unor cercetari efectuate pe 18000 de subiecti. Aceste studii au pus in evidenta legatura directa dintre deficientele de vitamina D si tulburarile de ordin psihic. Au descoperit ca lipsa acestei vitamine, genereaza depresie si atacuri de panica, pe parcursul timpului. Batranii care nu mai sintetizeaza la fel de bine vitamina D si cei care lucreaza la birou, ore in sir, dezvolta deficienta de vitamina D. Ca urmare, iesiti la soare. Faceti o plimbare in pauza de pranz. Plimbati-va cainele, jucati-va cu copiii, faceti orice astfel incat sa aveti parte de baia de soare zilnica. Un organism sanatos are nevoie de 15 minute pentru a sintetiza cantitatea optima de vitamina D.

4. Deficienta de vitamina B. Poate cele mai numeroase si mai bine documentate studii desfasurate in domeniul neuropsihiatriei, sunt cele referitoare la legatura dintre lipsa vitaminelor din complexul B si tulburarile de comportament, care a fost pusa in evidenta si demonstrata medical.

5. Zinc, Folati, Crom si Fier. Cand aceste elemente lipsesc, pacientii acuza depresii. Din pacate, alimentele din zilele noastre sunt foarte sarace in aceste minerale.

6. Deficienta de iod. Iodul, indiscutabil, este legat de buna functionare a glandei tiroide. Activitatea tiroidiana se reflecta in buna functionare a organismului (temperatura, sistem imunitar, functionarea creierului). Iodul se gaseste in cartofi, merisoare, alge, etc. Pana acum cativa ani, problema deficientei de iod fusese oarecum rezolvata prin adaugarea acestuia in sare. Astazi, lipsa de iod a redevenit o problema datorita dietelor fara sare (care protejeaza inima). Chips-urile sarate si alte alimente procesate nu contin sare iodata. .

7. Lipsa aminoacizilor. Exista 9 aminoacizi, numiti “esentiali”, pe care organismul uman nu-i poate sintetiza si ii preia din alimente. Acestia se gasesc in carne, oua, peste, leguminoase, seminte si nuci. Nu toate alimentele de origine vegetala contin toti cei 9 acizi esentiali. Iar cei de origine animala, contin grasimi nedorite.

Ca urmare recomandam o diete echilibrata. Daca insistati sa obtineti aceste substante din surse de origine animala, alegeti carne slaba. Pentru vegetarieni si vegani, soia si frunzele si fructele de Moringa Oleifera sau Pomul copan, cum i se spune, sunt cele mai complete surse de aminoacizi esentiali. Pentru ce ii trebuie creierului aceste substante ? Pentru ca le foloseste pentru “fabricarea” neurotransmitatorilor, responsabili pentru buna functionare a creierului.

sursa:
http://blogs.naturalnews.com/10-nutritional-deficiencies-that-cause-depression-and-mood-disorders/