Semintele de mac se folosesc de obicei in aluaturi de paine, prajituri, rulouri sau cozonaci. Deseori sunt presarate peste branzeturi, oua, placinte, in salate, sosuri, curry-uri, peste taietei sau peste preparate din carne.
Prajite usor, fara ulei, isi vor descoperi intreaga savoare si aroma
In India, Iran si Turcia, semintele de mac se numesc hashas si fiind considerate foarte nutritive sunt adaugate in majoritatea tipurilor de paine. Sunt recomandate in special pentru femeile insarcinate si proaspetele mamici.
In Europa Centrala si de Est semintele de mac sunt consumate pe scara larga. Se mananca alaturi de paste sau sunt fierte in lapte, transformate in pasta si folosite ca umplutura pentru diferite dulciuri.
Popoarele din fosta Iugolavie au o adevarata traditie in prepararea dulciurilor cu mac. Celebra este “pajgle” – o rulada umpluta cu mac fiert in lapte preluata de toate popoarele invecinate, inclusiv de noi, mai ales in Ardeal.
In Ucraina si in tarile invecinate acesteia precum si in Europa Centrala macul insoteste fiecare masa de Craciun. In Lituania si Slovacia se prepara biscuiti rotunzi care se inmoaie in “lapte” de seminte de mac rezultat din macinarea semintelor cu apa. In Ajunul Craciunului se servesc biscuitii cu un pahar din lapte de mac.
Bucataria austro-ungara a instituit “mohnkuchen” un strudel cu mac nelipsit de asemenea de pe masa de Craciun din toata Europa Centrala.
Bucataria evreiasca prepara “bejgli”, o rulada cu mac asemanatoare cu “pajgle”. Acest preparat se serveste in timpul Purim-ului, cu o luna inainte de Paste.
Pana sa preparam toate aceste minunatii, daca v-am deschis apetitul pentru minusculele seminte negre cu nuante albastrui, un covrig cu mac ar fi foarte potrivit.