Gutuia in terapia naturista

Foto credit @ Gutuia in terapia naturista

Despre utilizarile gutuii in bucatarie citeste aici.
Citeste si Gutuia in cosmetica naturista.

Gutuia are o intreaga istorie. Primele marturii despre cultivarea gutuii sunt de acum 4000 de ani, in Grecia Antica, „plecand” apoi spre Europa si Asia. Chiar faimosul Hipocrate le recomanda contra febrei si diareei.  Romanii le numeau „mere de aur” si credeau ca ii pot apara de farmece si deochi.

Totul e bun la gutuie: fructul, frunzele, samburii. Frunzele contin apa, zaharuri, acizi organici, pectine, protide, tanin, grasime, vitaminele A, B, C, PP, saruri minerale; fructul contine apa, zaharuri, acizi organici, pectine, protide, tanin, grasime, mucilagii, vitaminele C, E, PP, saruri minerale de potasiu, cupru, magneziu, sodiu, sulf, etc. Putem spune cu toata siguranta ca este un aliment complet.

Sa vedem la ce o putem folosi:
Atat fructele, cat si semintele si florile sunt astringente si fortifiante ale ficatului.
Gutuia e utila in afectiunile pulmonare, chiar in tuberculoza.
Este eficienta in afectiunile intestinale cu diaree sau chiar dizenterie.
Ajuta la scaderea tensiunii arteriale.
Este antiinflamator, analgezic, antispasmodic, emolient (in special semintele).
Fructul este expectorant, tonic si stimulent.
Consumul regulat de gutui influenteaza favorabil psihicul.
Gutuile contin substante care stimuleaza ficatul si pancreasul, incetinesc procesele de imbatranire si combat eficient cancerul.
Stimuleaza pofta de mancare si amelioreaza infectiile respiratorii si astmul.
Se pot consuma in cure de lunga durata. Buna in curele de slabire, deoarece este foarte bogata in fibre.
Reduce colesterolul.
Este bogata in antioxidanti, care ajuta organismul sa lupte impotriva radicalilor liberi.

Se impune o singura observatie: semintele in cantitate mare, intern, sunt otravitoare dar, practic, este imposibil consumul involuntar a atator seminte incat sa se ajunga la otravire.