Goji – intre marketing si realitate

Foto credit @ Goji – intre marketing si realitate

Practic necunoscute pana acum cativa ani in Romania, fructele Goji au devenit peste noapte vedeta alimentatiei sanatoase. Totusi, putini sunt cei care stiu cu adevarat ce sunt de fapt aceste fructe Goji si in ce mod ne ajuta sa avem un corp mai sanatos. Un caz similar, insa la o scara mai mare, a fost cel al fructelor acai care au fost promovate pana la refuz mai ales pe internet, ele aparand in compozitia a nenumarate suplimente cel putin dubioase dar care erau cumparate de mai oricine dorea sa slabeasca fara a depune efort.

Desi fructele Goji cresc in flora spontana din Europa si Asia, majoritatea celor din comert provin din China. Ele sunt produse de o specie de arbusti din familia Solanacee (care include printre altele rosiile si vinetele). Fructele in sine sunt de un rosu intens si desi au o dimensiune mica (1-2 cm lungime) sunt pline cu seminte in interior. Se culeg cu atentie cand sunt coapte, apoi sunt uscate la soare sau cu ajutorul unor procese tehnologice si in cele din urma sunt ambalate si trimise spre comercializare.

In industria fructelor Goji din Asia se folosesc destul de des insecticide si pesticide, mai ales in zonele putin reglementate din China si Tibet. Deci sansele sa gasiti fructe Goji cu adevarat eco in magazinele din Romania sunt relativ mici, insa nu e imposibil. Proprietatile lor benefice sunt recunoscute inca din antichitate in China, ele fiind folosite intr-o gama larga de produse culinare de la supe, la sucuri, siropuri sau gemuri. De multe ori acestea sunt fierte si baute sub forma de ceai. In Anglia, de exemplu, fructele Goji sunt cunoscute dupa denumirea de “Ceaiul ducelui de Agryll”, cel care le-a importat pentru prima data in regat in anii 1730.

In compozitia fructelor Goji intra numerosi antioxidanti, 11 minerale, 18 amino acizi, 6 vitamine esentiale precum si multi alti nutrienti. Cu toate acestea pana acum nu s-a facut niciun studiu stiintic care sa demonstreze fara echivoc beneficiile acestui mic fruct. In general campaniile de marketing care stau la baza promovarii acestor fructe includ in mesajele lor multe afirmatii inca nedovedite. Exista chiar si unele procese in Europa si SUA deschise impotriva unor companii care s-au dovedit ca au folosit informatii false in campaniile lor pentru acest fruct.

Cu toate acestea consumul de fructe Goji este cu siguranta benefic, insa nu sunt chiar minunea care ne este servita pe diversele canale media. Le puteti consuma cu increderea pe care o acordati portocalelor sau lamailor din import. Mai trebuie sa tineti seama si de faptul ca doar consumul unui anume fruct minune, fie el si Goji, nu va duce la viata sanatoasa pe care o visati. Fara o dieta echilibrata si sanatoasa per ansamblu si fara exercitii fizice regulate nu veti atinge optimul de sanatate pe termen lung.