Formaldehida de zi cu zi

Foto credit @ Formaldehida de zi cu zi

Exista multe confuzii privind diferentele dintre produsele bio si cele conventionale. Pe de alta parte, in jurul produselor bio apar tot soiul de analize pseudo-stiintifice, care nu aduc niciun argument documentat cu privire la efectele negative ale unor ingrediente din produsele non-bio. Sunt multe speculatii, jumatati de adevar si chiar minciuni transmise cu un scop comercial evident. Este greu sa discerni intre studiu stiintific si studiu speculativ, intre adevar si minciuna, atunci cand te documentezi despre acest domeniu. De multe ori, iti vine sa te lasi pagubas …

Totusi, una dintre substantele declarate cancerigene, in unanimitate de voturi, de catre toata comunitatea stiintifica, in 2011, dupa ani de studii si cercetari, este formaldehida. Cam tarziu, ce-i drept, avand in vedere ca intra in componenta majoritatii obiectelor si substantelor pe care le folosim, incepand cu igiena personala si terminand cu peretii locuintei.

Ce este formaldehida ?

Formaldehida, metanalul sau acidul formic este este un gaz incolor, cu miros intepator. Aceasta se formeaza in mod natural prin oxidarea metanului, sub actiunea radiatiei solare si in urma proceselor metabolice, atat la plante cat si la animale. Formaldehida naturala este prezenta in anumite uleiuri volatile iritante (ardeiul iute) si nu este periculoasa pentru organism, daca este administrata in cantitati mici. Nici cea produsa de organism, nu are are efecte negative. Se elibereaza in cantitati infime si se elimina rapid. Totusi, in cazul unei slabiri accelerate, datorita catabolismului lipidelor din tesutul adipos, se elibereaza un exces de formaldehida, cu toate consecintele ce deriva din aceasta.

Este folosita pe o scara atat de larga pentru ca este extrem de eficienta in conservarea produselor si are calitati antimicrobiene. In sine, substanta nu este periculoasa dar expunerea indelungata, la concentratii mari de formaldehida si compusi ai acesteia are potential cancerigen, dovedit stiintific.

Unde se gaseste formaldehida ?

Peste tot. Concentratii mari de formaldehida se acumuleaza in zonele urbane cu trafic intens, in incaperile in care se fumeaza sau unde exista mobila vopsita sau lacuita cu materiale pe baza de aldehida formica. Cosmeticele care contin E240 contin, de asemenea, formaldehida si au efecte negative asupra pielii prin expunere repetata, care poate duce pana la dermatite de contact, in functie de sensibilitatea fiecarui individ.

Produsele de igiena si detergentii conventionali au de asemenea compusi pe baza de formaldehida. Daca ii folositi, incercati macar sa nu ii amestecati.

De asemenea, se regaseste si in anumite medicamente. Solutia apoasa de formaldehida 37% este cunoscuta sub numele de formol.

Compusi ai formaldehidei se regasesc si in alimente afumate. Ca sa nu facem foarte multa chimie, va spunem doar ca rezultatul culorii specifice a afumaturilor se datoreaza compusilor de metanal rezultati in procesul de afumare.

Pana si mirosul de “masina noua” se datoreaza eliberarii de formaldehida. Ca urmare, in loc sa trageti in piept, cu nesat si satisfactie, mirosul imbatator al bolidului nou cumparat, mai bine deschideti usile si geamurile si aerisiti masina.

Fiind in primul rand un conservant, formaldehida este o substanta cu eliberare treptata; cu cat se descompune mai incet cu atat produsul care o contine are o durata de valabilitate mai mare. Problema este ca patrunde si in organismul uman, putin cate putin, pana cand, prin acumulare, incepe sa afecteze sistemul nervos si pe cel imunitar.

Sub ce nume gasim pe etichetele din magazin compusi care elibereaza acid formic ?

Quaternium-15 – pe care il gasim cel mai des in produsele cosmetice, adezivi si vopsele industriale si produse pentru uz casnic.

DMDM hidantoina (
DMDM Hydantoin) – se gaseste in produsele pentru igiena si cosmetice. Deja a fost interzis in Japonia, datorita studiilor care arata ca afecteaza sistemul imunitar si declanseaza alergii.

Ureele – Uitati-va pe eticheta si daca scrie diazolidinil uree (diazolidinyl urea) ori imidazolidinil uree (imidazolidinyl urea), mai ganditi-va inainte de a achizitiona produsul. Are potential iritant asupra tesuturilor si epidermei.

Hidroximetilglicinat de Sodiu sau Sodium Hydroxymethylglycinate – pe care il puteti gasi in compusi cu urmatoarele denumiri: N -hidroximetil glicinat monosodic (Glycine,(N- (Hydroxymethyl)) – Monosodium Salt) sau N-hidroximetil glicinat de sodiu (Glycine, N- (Hydroxymethyl) – Sodium Salt).

Acesta este folosit nu numai in calitate de conservant, ci si ca aditiv in produsele de ingrijire a parului. Mai ales in cele care promit intarirea firului de par sau volum. Are potential alergenic. Totusi, este mai putin nociv decat “rudele” lui discutate anterior.

Este evident ca nu putem evita expunerea totala la formaldehida, decat in cazul in care ne mutam la munte si ne rupem de civilizatie. Solutia este micsorarea gradului de expunere, pe cat posibil.

Cum facem asta? Citind. citind, si iar citind toate etichetele produselor. Pentru ca “N-ai mult de citit, dar ai foarte mult de castigat”, ca sa citam o mai veche reclama.

surse: www.wikipedia.ro
http://www.naturalnews.com/041323_formaldehyde_skin_care_cosmetics.html
http://www.cancer.gov/cancertopics/factsheet/Risk/formaldehyde