Engleza: Cauliflower
Franceza: Chou-Fleur
Conopida in terapia naturista
Conopida si-a facut loc in toate bucatariile lumii dar, poate nicaieri, nu este mai utilizata ca in India, unde peste 30% din populatie este vegetariana. Aloo gobi sau cartofi si conopida in sos curry este probabil cel mai popular fel de mancare. Dar mai sunt si alte preparate la fel de iubite : clatite cu conopida si mancare de conopida cu fasole mung.
Atunci cand cumparati conopida, trebuie sa va asigurati ca aceasta nu „zace“ de luni de zile in rafturile magazinelor. Conopida trebuie sa aiba frunzele de un verde stralucitor, acestea fiind cele care indica cat este de proaspata.
De asemenea, inflorescenta trebuie sa fie compacta, sa aiba culoarea alb-crem si sa nu aiba pete.
Poate fi pastrata intr-o punga de plastic, in frigider, aproximativ zece zile. Daca este gatita, se strica mai repede, trebuind tinuta intr-un recipient inchis ermetic cateva zile. Gustul si mirosul conopidei devin mai puternice pe masura ce se invecheste. Daca doriti sa congelati conopida, inainte sa o puneti in pungi, trebuie sa o fierbeti aproximativ trei minute. Pentru a curata conopida indepartati coada si frunzele exterioare. Dupa ce o tineti cateva minute sub un jet puternic de apa rece, puteti sa o taiati in bucati potrivite. Aceasta poate fi servita fiarta sau preparata la abur, ca garnitura impreuna cu alte legume. De asemenea, poate fi coapta la microunde sau la cuptor. In timpul prepararii, conopida emana un miros puternic. Pentru a-l elimina, adaugati in apa in care puneti conopida, coaja de paine. Conopida este ideala pentru prepararea ciorbelor si a sufleurilor. Poate fi consumata si in stare cruda, reprezentand un ingredient foarte apreciat in pregatirea salatelor dar este foarte gustoasa si murata.
Trivia
Conopida se presupune ca provine din Asia Mica, insa exista dovezi legate de cultivarea acesteia in Egipt inca din anul 400 i.e.n. In prezent, aceasta este raspandita in toata Europa. Principalele tari care cultiva conopida sunt Italia, Franta, China, Statele Unite si India.
Pe coasta de sud a Europei, oamenii mananca fel de fel de legume cu frunze verzi, inclusiv spanac, conopida, varza si sfecla in ziua de Anul Nou, caci datorita culorii lor verzi se spune ca acestea sunt aducatoare de bani.
Mark Twain spunea despre conopida, metaforic vorbind, ca este „o varza cu studii superioare“, gandindu-se la beneficiile nutritionale ale acesteia.