Engleza: caraway
Franceza: carvi
Chimenul in terapia naturista
Chimenul in cosmetica naturista
Chimenul are o aroma puternica, dulce, cu o usoara tenta amaruie si picanta. Gustul amarui-picant este o particularitate specifica. Daca este folosit in combinatie cu coriandrul, gustul amarui dispare.
Este recomandata prajirea chimenului inainte de macinare. Va prinde o aroma calda, asemanatoare nucilor; gustul nu va mai fi atat de aspru. Chimenul negru are o aroma mai dulce, mai delicata decat semintele albe.
Si astazi chimenul este inca recomandat impotriva balonarilor si a flatulentei. Exista popoare la care exista obiceiul de a se servi seminte de chimen, dupa masa.
In retete culinare este folosit masiv in bucataria germana si austriaca pentru condimentarea renumitei branze Munster, a galustelor, a carnii de porc, a carnii de gasca si a carnatilor. Se foloseste in continuare in sauerkraut dar si in paine, prajituri si dulciuri.
Crengutele tinere de chimen sunt folosite in salate si multi mananca radacinile fierte ca legume.
Chimenul este un condiment de baza in majoritatea sosurilor picante din India. Este folosit in supe, salate de varza, sfecla, chifle, pogaci, paine, ostropel, in mancarurile marocane pe baza de carne de miel si la condimentarea carnii in Mexic, la mancaruri precum chilli con carne.
Chimenul negru este folosit, cel mai des, la mancarurile indiene pe baza de orez.
Chimenul este utilizat si in Olanda pentru condimentarea branzeturilor, dupa retete stravechi, medievale.
Pentru un plus de savoare in viata culinara, incercati sa folositi si chimen in marinatele pe baza de lamaie pentru pui, curcan, porc si miel. La fel, puteti adauga chimen la chili, fripturi condimentate, marinate pentru gratar si diverse sosuri. Incingeti chimenul cu usturoi in ulei de masline, turnati-l peste legume sau cartofi copti.
Modalitati de a include chimenul in alimentatie
– adaugati chimen proaspat in salate sau in sandwich-uri, pentru un gust deosebit
– poate fi servit inabusit sau prajit langa feluri de mancare pe baza de fructe de mare
– adaugati chimen in supe sau ciorbe
– adaugati chimen in amestecul de umplutura favorit sau in aluaturi
Valori nutritionale pentru 100 g de chimen:
Vitamina E: 25 mg
Vitamina C: 21 mg
Vitamina B9 (acid folic): 10 mcgFier: 16.2 gZinc: 5.5 mgPotasiu: 1,35 mg
Indice Glicemic: Scazut
Praful de chimen este mai tare decat semintele intregi, aroma chimenului este accentuata prin prajire sau incalzire.
Trivia
Semintele de chimen au fost descoperite de catre arheologi , in sud estul europei in site-uri datand din perioada preistorica ceea ce indica faptul ca aceasta planta a facut parte din viata omului de la inceputuri.
Pe vremea romanilor radacinile de chimen erau folosite impotriva digestiei lenese.
In combinatie cu lapte intra in compozitia unei paini speciale numita “Chara” lui Iulius Cezar si pe care o mancau soldatii lui Valerius.
Dioscorides, celebrul medic grec de pe vremea lui Nero, recomanda uleiul de chimen pentru “fetele cu fete palide”. Nu s-au gasit indicii la ce boala se referea exact.
In folclorul german parintii puneau o farfurie cu seminte de chimen sub patul copiilor pentru a-I proteja de vrajitoare. Mai exista credinta ca un obiect care contine cateva seminte de chimen nu poate fi furat.
Chimenul era folosit impotriva infidelitatii si era folosit in potiuni de dragoste. Semintele de chimen erau adaugate in hrana puilor de gaina ca sa nu fuga si inca este folosit in hrana porumbeilor de casa.
In timpul perioadei elisabetane, chimenul era deja folosit si este chiar mentionat de catre Shakespeare in Henric al-IV-lea, partea a-II-a. O perioada de timp, chimenul intra intr-un con de umbra dar odata cu domnia reginei Victoria, cand orice era german era la moda, chimenul cunoaste o noua revenire.