Cautati un inlocuitor sanatos si gustos pentru sucurile acidulate? Incercati chefirul de apa!
Dezavantajele sucurilor acidulate
O cutie de suc contine 39 grame de zahar, adica vreo 10 lingurite de zahar. Majoritatea sucurilor, si nu numai ele, contin zahar alb de proasta calitate, sub forma de sirop de porumb, cu un continut mare de fructoza.
Tuturor ne plac sucurile. Si mai ales celor mici. Astfel incat, nu este deloc surprinzator ca diabetul de tip 2 apare, mai nou, la copii si adolescenti. Unul din marii vinovati pentru aceasta stare de lucruri este sucul acidulat.
De asemenea, sunt studii care au stabilit o legatura clara intre sucuri si obezitate, diabet, boli renale si hepatice, cresterea riscului bolilor cardiovasculare, anumitor tipuri de cancer si lista poate continua. Unii dintre noi au trecut la variantele “light”, crezand ca sunt mai sanatoase. Mare greseala! Si acestea sunt pline de indulcitori artificiali, care sunt la fel de daunatori ca in varianta cu zahar.
Un raport publicat in revista medicala “Trends in Endocrinology & Metabolism” in 2013 a aratat ca cei care au optat pentru variantele “fara zahar”, sufera de aceleasi probleme de sanatate ca si consumatorii variantelor clasice: greutate excesiva, diabet de tip 2 si probleme cardio-vasculare.
Ce este Chefirul de apa ?
Chefirul de apa este varul bun al chefirului, asa cum il cunoastem cu totii si reprezinta alternativa sanatoasa la toate sucurile acidulate din comert.
In principiu, este apa de izvor fermentata, datorita adaosului de zahar si cristale de chefir de apa. In procesul de fermentatie, acestea “prelucreaza” zaharul si rezulta o bautura dulce, racoritoare, acidulata, probiotica care, spre deosebire de sucurile industriale, potoleste setea si nu are nici o contraindicatie. In procesul de fermentare, solutia de apa sau suc cu zahar si cristale de chefir de apa se transforma intr-o bautura antioxidanta, cu un continut ridicat de enzime, vitamine si bacterii probiotice
Reteta este simpla: intr-un borcan de 3 kg, se toarna 2 litri de apa, se dizolva 4-6 linguri de zahar si se adauga 6 linguri cristale de chefir de apa. Se lasa sa fermenteze, la temperatura camerei, 2-3 zile, apa se strecoara, apoi poate fi bauta. In acest timp, cristalele de chefir isi vor dubla volumul. Acestea se spala si se folosesc pentru a prepara o noua cantitate de chefir. Surplusul se arunca sau se daruieste altei persoane.
Se pot face numeroase variante de bauturi acidulate cu chefir de apa. Nu aveti nevoie decat de suc de fructe, proaspat stors si apa “carbogazificata” cu chefir. Amestecati-le si iata solutia perfecta. Se poate face chiar si un “spumant” din suc de struguri si apa de chefir.
Chefirul de apa ajuta la reglarea digestiei si absorbtia corecta a alimentelor, intarind, in acelasi timp, sistemul imunitar. De o vreme incoace, chefirul de apa a depasit granitele legendelor si a devenit recomandarea oficiala a multor medici respectati.
Trist este ca la noi, mai ales in Bucovina, exista o traditie in a bea apa de chefir, care se pare ca se pierde incetul cu incetul. In muntii Caucaz (de unde provine chefirul de apa), este baut si acum de la mic la mare, pentru ca se considera ca protejeaza imunitatea organismului.
De ce n-am incerca sa reinviem aceast obicei sanatos ?
Sursa:http://blogs.naturalnews.com