Despre sarea coreeana se spun multe povesti, exista chiar o gluma legata de originea ei: se spune ca este sarea cu care dragonii isi asezonau victimele inainte sa le manance. Sarea Jukyeom (literal inseamna “bambus de sare”) mai este denumita si sarea coreeana violet sau, mai simplu, sarea tao si este cea mai scumpa sare din lume atat datorita modului special de obtinere cat si proprietatilor terapeutice pe care i le atribuie medicina taoista.
Efectele ei terapeutice nu au fost clasificate pana la medicul coreean Insan Kim (1909-1992), numit si Divinul Medic Homeopat. Acesta a catalogat si descris in cartea sa “ Universul si medicina divina” proprietatile si remediile pe baza de sare coreeana.
Se presupune ca inhiba dezvoltarea celulelor canceroase, elimina febra, amelioreaza edemele si, in diferite amestecuri, amelioreaza multe alte boli. De asemenea, este un stimulent al energiei Chi, care este responsabila cu vigoarea fizica si mentala.
Lasand consideratiile medicale la o parte, sarea Jukyeom este extrem de cautata in bucataria de lux, pentru savoarea pe care o aduce preparatelor cu gustul sau dulceag, usor afumat si un milliard de alte gusturi exotice, greu de identificat dar care impreuna creeaza un gust perfect. In Coreea, este folosita ca orice sare de masa, in amestec cu alte tipuri de sare mai putin valoroase.
Trucul pentru a va putea bucura de aceasta sare cu gust puternic, aromat, usor sulfuros si in acelasi timp dulce este sa o adaugati la sfarsitul prepararii mancarii, cu foarte multa zgarcenie.
Dar sa vedem cum se prepara aceasta minune gastronomica.
Se ia sare de mare grunjoasa si se introduce intr-un recipient de bambus cilindric ale carui capete se astupa cu namol. Cilindrul se introduce intr-un cuptor din fier, incalzit cu lemn de pin, pana aproape de temperatura de topire a sarii (800 grade Celsius). Se coace, se scoate din cuptor si se introduce din nou. Procedeul se repeta de inca 7 ori, astfel incat in timpul fiecarei coaceri se va produce amestecul substantelor din bambus, sare, rasina pinului si namol rezultand un produs cu proprietati deosebite, imbogatit cu nutrienti si savoare.
A 9-a oara, sarea este coapta la o temperatura si mai mare, astfel incat sa se topeasca. Asa fierbinte, este turnata din cilindru in vase special unde este lasata sa se cristalizeze. Culorile pot diferi de la galben-chihlimbar la violet-ametist. Apoi cristalele obtinute se macina la dimenisunea dorita si pot fi folosite.
Evident, exista foarte multe imitatii ale acestei sari: ori a fost colorata chimic, ori nu s-au respectat timpii de coacere dar, cu putin efort, se poate gasi originalul. Din pacate, la noi nu a aparut aceasta varietate de sare dar timpul nu este trecut.
Surse:
http://www.jukyeom.com/
http://en.wikipedia.org/wiki/Jukyeom
http://www.atthemeadow.com/