Citeste si: Catina in cosmetica naturista
Calitatile plantei de catina s-au descoperit de pe vremea Greciei Antice, atunci cand soldatii lasau caii bolnavi sa moara pe camp. Surpriza a fost ca acestia nu mureau, ci din contra, isi recapatau puterile. Explicatia era ca acesti cai consumau arbusti de catina.
In urma cercetarilor s-a descoperit ca atat catina cat si uleiul extras din aceasta sunt deosebit de benefice pentru organism. Este cunoscut ca fiind al doilea cel mai bogat in carotenoide, dupa uleiul de palmier.
Contine mari cantitati de vitamina A si E. Ea are efect de reintinerire asupra organismului, sustine activitatea sistemului nervos, favorizeaza o stare de tonus fizic si psihic. De asemenea uleiul de catina poate fi folosit si pentru durerile de gat. De fapt este unul dintre cele mai puternice imunostimulatoare pe care ni le poate oferi natura.
Fructele se pastreaza cel mai bine in miere de albine. Se consuma atat cat suporta fiecare. Tot secretul este sfaramarea intre dinti si mestecarea semintei din fruct, aceasta fiind, de fapt, adevaratul depozit de vitamine. Cei care prefera un somn linistit, este bine sa consume fructe de catina numai in prima parte a zilei, consumul lor catre seara dand un efect mai puternic decat cel al cafelei.
Prin prelucrarea fructelor in industria alimentara se obtin produse foarte apreciate cum ar fi suc, nectar, sirop, gem, jeleu, dulceturi, peltea, lichioruri, diverse bauturi alcoolice – nu sunt atat de bogate in vitamine precum fructul in sine !
Prin prelucrari in laboratoarele farmaceutice din catina se obtin tratamente extraordinare pentru tratarea depresiilor, bolii Parkinson, tumorilor, adenoamelor si leucemiei.
Uleiul de catina este utilizat in tratamentul unor afectiuni precum: ulcerul gastric si duodenal, alergiile, diarea, urticaria, reumatismul, afectiunile neuroendocrinologice, circulatorii, hepatice. Are o actiune reconfortanta, chiar cu efecte usor narcotice. De asemenea se mai foloseste in alcoolism, anemii, astenie si stres. Cu catina se mai trateaza afectiunile oftalmologice, coronariene, hipertensiunea arteriala si gingivitele.
Mugurii de catina au efect afrodisiac, stimuleaza apetitul sexual, combat infertilitatea atat la femei cat si la barbati, fiind considerate o adevarata viagra naturala romaneasca.
Produse din catina au fost utilizate si in alimentatia cosmonautilor, datorita efectului energizant şi echilibrant dar si pentru marirea rezistenţei organismului la actiunea radiatiilor cosmice (miraculoasa planta este un produs natural recunoscut pentru activitatea de protectie impotriva radiatiilor solare sau de altă natura).
Se utilizeaza si in geriatrie cu rezultate spectaculoase. Datorita vitaminelor A si E pe care le contine, uleiul obtinut din catina are proprietati terapeutice foarte puternice – produsul are efecte regenerante, de intinerire si este folosit in foarte multe boli, atat pentru prevenire, cat si pentru tratare.
Catina este si un foarte bun antiinflamator si inhiba pofta de mancare in cazul unor tratamente ale obezitatii.
Fructele de catina contin, in proportie de 35%, acid palitoleic – un acid gras foarte important care se gaseate in compozitia pielii, ajutand la intretinerea celulelor si la vindecarea leziunilor. Uleiul extras din seminte contine 17% acid oleic, 34% acid omega 3 şi 31% omega 6.
Preparearea uleiului de catina:
Se spala bine cu apa fiarta si racita 1 kg de fructe, dupa care se usuca in servete. Se zdrobesc apoi pe rand cu o lingura de lemn intr-un vas emailat sau de sticla. Se stoarce sucul obtinut prin tifon, obtinandu-se aproximativ 600 de grame. Se lasa timp de 24 de ore la temperatura camerei, fara a-l acoperi etans. Se va forma o pelicula de culoare mai deschisa, care este uleiul de catina. Ceea ce a ramas de la tescuire se usuca intai la aer, apoi intr-un cuptor deschis pina devine sfaramicios. Se rasneste in rasnita de cafea. Pudra astfel obtinuta se pune intr-un vas de sticla sau emailat si peste ea se toarna 12 linguri de ulei de masline sau de porumb. Pudra cantareste aproximativ 50 de grame si uleiul o va acoperi bine. Se lasa timp de trei saptamani, agitind amestecul din cand in cand. Dupa cele trei saptamini se scurge usor. Uleiul astfel obtinut este destul de concentrat. Se ia cate o lingurita cu 15-20 de minute inainte de masa, de 2-3 ori pe zi.
Mod de administrare:
Pentru stimularea sistemului imunitar se iau 30-40 de picaturi pe zi, simplu sau cu putina miere (dar nu in apa, deoarece nu se dizolva, ci formeaza pelicula). O cura dureaza minimum 14 zile, dar cel mai indicat este de la 30 de zile in sus.
Ca tratament al diferitelor boli:
– boli de piele, dermatoze care se agraveaza la frig – are efecte puternice mai ales asupra persoanelor devitalizate, cu o constitutie mai fragila.
– sensibilitate la frig, anemie – se fac mai multe cure succesive, fiecare de cate 21 de zile, cu zece zile de pauza.
– impotenta, sterilitate, insuficienta ovariana – se face un tratament de lunga durata (minimum trei luni), avand efect foarte puternic atunci cand este asociat cu tratamentul intern cu plante cu efecte hormonale (branca-ursului, naprasnic, ginseng, ginseng indian).
Actiuni externe:
– herpes, papiloma – in aceste doua afectiuni, aplicatiile de 2-3 ori pe zi cu ulei de catina (prin ungere cu un tampon de vata) pot avea rezultate spectaculoase.
– arsuri, arsuri chimice – anumite studii facute la noi in tara au pus in evidenta efectele exceptionale ale uleiului de catina aplicat pe arsurile in curs de vindecare. Totusi, intrucat tratamentul acestor afectiuni nu este simplu, se recomanda sa fie facut numai sub indrumarea medicului specialist dermatolog, mai ales la arsurile de gradul III-IV.
– tumori exteriorizate – se foloseste o combinatie in parti egale de ulei de catina si ulei de ricin (se gaseste in farmacii), cu care se ung de 2-3 ori pe zi zonele afectate. Aceasta combinatie da rezultate foarte bune si in tratamentul lipomurilor, protejeaza partile corpului care sint cele mai expuse frigului, adica fata, miinile si picioarele.
Are actiune ca tonifiant general, antianemic, vitaminizant si imuno-modulator, este un bun protector coronarian, este antiaterosclerotic, incetineste procesul de imbatranire prin consumarea radicalilor liberi nedoriti, imbunatateste functia de detoxifiere a ficatului si asigura troficitatea celulei hepatice. Prin continutul mare de b-caroten previne aparitia cancerului. In administrare externa, este un bun cicatrizant, avand un remarcabil efect dermo-regenerator, antiinflamator, nutritiv. Este un excelent protector impotriva radiatiilor solare sau de alta natura. Se foloseste in scop profilactic la incetinirea proceselor de imbatranire si prevenirea aparitiei cancerului, ca tonic general in situatii de stres si ca imuno-modulator. Este recomandat ca adjuvant in tratamentul intern al unor afectiuni dermatologice, ORL cu componenta atrofica si inflamatorie si in afectiuni ale aparatului digestiv. Are activitate deosebita in hepatite cronice, afectiuni uro-genitale, neurologice si psihice. Pentru uz extern, se foloseste la tratamentul local al eczemelor, arsurilor termice si chimice, degeraturilor, psoriazisului, ranilor cu vindecare lenta.
Consumul uleiului de catina protejeaza pielea si mucoasele de actiunea nociva a unor radiatii (amelioreaza chimioterapia) si ajuta in vindecarea unor boli precum psoriazis si Zona Zoster. Intareste sistemul imunitar si creste rezistenta la efort fizic si intelectual. Uleiul de catina este neurotonic dar si sedativ asupra sistemului nervos, util in insomnii, neurastenie, nevroze, stari depresive sau anxioase si epuizare nervoasa. Imbunatateste activitatea intelectuala marind capacitatea de memorare si de concentrare, stimuland dorinta de efort intelectual.
Zic si eu: in piata kilogramul de catina este 15-20 de lei. Decat sa ne repezim la fructele de goji cu 10 lei/100 gr ce-ar fi sa luam vreo doua kilograme din piata si procedam in felul urmator: o parte se spala frumos si se lasa sa se usuce si se conserva in miere iar cealalta parte se spala si se usuca, si la fel de frumos se separa in cantitati mai mici (de exemplu in pungute alimentare) si se baga la congelator. Si cand ne-o fi mai frig si ne vom simti mai slabiti avem “doctorul” la indemana.
Pentru cei rabdatori, le recomand sa-si faca si propriul ulei. Daca nu, cel mai bio si mai eco ulei de catina costa 38 lei, 50 ml.
Daca facem putina matematica tot atat vom da pe pastile in cazul unei gripe.
Catalina