De cand omenirea a inceput sa creasca oi, vaci si capre, produce si branza. Se spune ca prima branza a fost obtinuta accidental de catre nomazii din Europa de Est sau din Asia Centrala, care isi pastrau laptele in recipiente facute din stomacul animalelor. In timp ce se deplasau, acesti saci se clatinau activand renetul, o enzima continuta in stomacul animalelor, care coaguleaza laptele si astfel a aparut branza. Egiptenii adorau branza. Au imortalizat in piramide, in scene cu oameni care preparau branza.
Pentru a face impresie, folositi branza Gouda
Daca gatiti cu branza o puteti folosi direct din frigider. Daca face parte dintr-un aperitiv, serviti-o la temperatura camerei si nu folositi mai mult de 5 tipuri de branza diferite. Lasati-o 20 minute – 1 ora sa isi ia gustul adevarat, ca pe un vin rosu, bun.
Daca preparati branza proaspata
Crema de branza, ricotta, feta, branza proaspata de capra si branza de vaci sunt clasificate ca branzeturi moi sau proaspete. Acestea au fost lasate la maturat foarte putin timp sau deloc, sunt cremoase, moi si au un gust delicat. Crema de branza este extraordinara pentru gatit si sosuri. Feta este indicata in salate sau rasa peste vinete sau rosii la cuptor.
Partea fina a branzeturilor
Brie, branza care naste pasiuni de nestavilit, cu mucegaiul delicat, usor maturata, avand o consistenta aproape cremoasa la temepratura camerei, are un reprezentant perfect: Camembert.
Toate formele si marimile
Gouda, Havarti, Muenster: toate un un numitor comun: sunt branzeturi semi-tari. La fel sunt si Colby sau Monterey Jack. Anumite tipuri de branzeturi italiene, ca mozzarella, apartin grupului denumit pasta filata. Acestea sunt preparate si impletite.
Branza pentru ras
Tipuri de branza tari, intra pe locul doi in preferintele omenirii, dupa mozzarella. Swiss, Gruyere, si Parmezan pot fi rase deasupra mancarurilor dumneavoastra favorite sau pot fi alaturate unui fruct (o para sau un mar), pentru o gustare rafinata. Atunci cand vreti sa radeti branza, folositi-o direct din frigider. Veti obtine un rezultat fin si aproape fara efort.
Branza albastra
Mucegaiul nu este ceva care sa ne trezeasca apetitul, decat intr-un singur caz: branza albastra sau branza cu mucegai. Aceasta este creata prin adaugarea mucegaiului numit “penicillium roqueforti” in timpul procesului de preparare a branzei. Cele mai cunoscute branzeturi albastre sunt: Gorgonzola, Roquefort, Maytag Blue si Stilton.
Simplitatea ingredientelor
Chiar daca este Camembert sau Cheddar, Gouda sau Gorgonzola, toate branzeturile sunt facute din aceleasi patru ingrediente: lapte, o cultura probiotica, sare si renet. Calitatea, gustul si textura se datoreaza modului in care producatorul jongleaza cu aceste 4 ingrediente, cat de mult a fost tinuta la maturat, rezultand sute de tipuri de branzeturi absolut fabuloase.
Nu exagerati!
Este branza buna si poate face parte cu succes dintr-o dieta sanatoasa dar nu exagerati. Adultii au nevoie de un pahar de iaurt pe zi. Faceti transformarea “in branza” si …cam aceasta este portia.
Noutati de la nutitionisti
Branza are, de ceva vreme, o reputatie destul de proasta. Ce-i drept ingrasa, dar ofera si calciu, fosfor, zinc si proteine, mai ales pentru cei care nu mananca carne. Noi cercetari arata ca un consum moderat de branza pastreaza tensiunea arteriala sub control, scade riscul bolilor de inima si a diabetului de tip 2.
Delicii din branza
Majoritatea branzeturilor sunt facut din lapte de vaca dar exista si sortimente din lapte de capra, oaie, bivolita sau chiar caprioara. Poate suna ciudat, dar merita macar gustate.
Cum facem ca branza sa dureze cat mai mult ?
Pastrati branza in ambalajul original, in sertarul pentru legume din frigider. Odata ce ati desfacut-o, inveliti-o in film alimentar sau in hartie cerata, pentru a-i pastra umiditatea. Daca gasiti un punct de mucegai, nu aruncati toata branza, taiati 1-2 cm de jur imprejurul petei de mucegai si indepartati doar partea vatamata. Singura care nu se supune acestei reguli este branza moale.
Siguranta inainte de toate
Stim cu totii ca branza facuta artizanal este cea mai buna. De obicei, aceasta se prepara din lapte proaspat, nepasteurizat. Daca animalele s-au imbolnavit, riscam sa ne imbolnavim si noi. Daca aveti un sistem imunitar slabit, preferati branza facuta din lapte pasteurizat. Daca doriti, totusi, branza artizanala, asigurati-va ca aveti o sursa de incredere.
Sursa: http://www.webmd.com