Avocado in bucatarie
Avocado in cosmetica
1. Avocado: previne cancerul, bolile de inima si diabetul
Este bogat in grasimi, insa contine grasimile mononesaturate care reduc riscul de aparitie a cancerului, a bolilor de inima si a diabetului. “El ajuta la regenerarea sanguina si celulara, stabilizeaza glicemia si este perfect in problemele cardiovasculare”, este parerea expertilor. De asemenea, are un continut ridicat de fibre (11-17 grame per fruct) si luteina, un antioxidant benefic pentru sanatatea ochilor si a pielii.
2. Intarzie scleroza osoasa
Artroza este o boala severa, care afecteaza circa 15% din populatie, specialistii folosind impotriva ei, in ultima perioada, si extracte naturale din diverse plante, cum sunt avocado si soia. Este vorba despre un amestec intre cele doua, dovedit a fi superior compusilor respectivi luati separat. Bogate in fitosteroli (elemente fabricate de plante, cu structura apropiata de cea a colesterolului, diminueaza absorbtia colesterolului in intestin si se gasesc in uleiuri vegetale, in nuci, in arahide), dar si in vitamina E sau in acizi grasi mononesaturati, amintitele extracte – numite si ASU – au proprietati foarte importante.
In cazul artrozei, ASU stimuleaza principalii constituenti ai cartilagiilor, care au in special capacitatea de a absorbi socurile mecanice de la nivelul articulatiilor. Totodata, ele diminueaza sinteza a doua elemente implicate in reactia inflamatorie. Mai exact si foarte succint spus, in artroza apar mediatori ce favorizeaza distrugerea cartilagiilor. Or, ASU ajuta la normalizarea metabolismului la acest nivel, intarziind sclerozarea osului, respectiv degradarea tesutului osos. Efectele pozitive obtinute in combaterea durerilor specifice si in imbunatatirea functiei articulare, cu o medicatie minima, s-au facut remarcate in a doua luna de tratament.
3. Proprietati anticancerigene
Avocado isi datoreaza culoarea galben-verzuie a miezului unor carotenoide care, alaturi de pretioasa vitamina E, formeaza un foarte pretios antioxidant. Potrivit celor mai noi studii, cele doua substante inhiba in special dezvoltarea celulelor cancerigene din zona prostatei. Actiunea este insa mult mai complexa.
Fructul influenteaza absorbtia carotenoidelor din alimente – acesti pigmenti antioxidanti care joaca un rol preventiv in boli oculare, in cancere si in protectia pielii contra radiatiilor ultraviolete. In limbaj… culinar si sanitar, avocado ajuta la o mai buna absorbtie a trei astfel de substante din salata verde. De asemenea, adaugat in salsa mexicana (mancare pe baza de tomate si de condimente), imbunatateste asimilarea licopenului si a beta-carotenului din acest sos.
Ramanand in acelasi domeniu, trebuie sa specificam ca, din cauza continutului de grasimi vegetale foarte ridicat (vezi si tabelul de mai jos), avocado este deseori exclus din regimurile de scadere in greutate. In mod eronat, deoarece aceste grasimi sunt de foarte buna calitate, comparabile cu cele din uleiul de masline. Dimpotriva, studii recente arata ca un regim sarac in calorii, care include si avocado, ajuta mai bine la slabit decat un regim clasic si aceasta fara a afecta nivelul de lipide din sange sau presiunea arteriala.
4. Eficient impotriva colesterolului „rau”
Se stie bine ca asa-numitul colesterol „rau” (LDL), daca inregistreaza un nivel ridicat, ne expune serios riscurilor de a ne alege cu maladii cardio-vasculare. Tot pe cale experimentala, s-au verificat calitatile fructului de avocado, si in asemenea cazuri: la aceleasi doua tipuri de regimuri calorice bogate in acizi grasi mono-nesaturati, s-a recurs la grasimi provenite din avocado si respectiv la unele de alt tip, servind drept martori.
Dupa o saptamana, voluntarii din grupul „avocado” au avut colesterolul LDL si pe cel al trigliceridelor diminuate, in timp ce membrii grupului-martor au inregistrat cresteri clare. Aceasta, in conditiile in care toti voluntarii fusesera declarati sanatosi. Concluzia deosebit de importanta este ca acizii grasi mononesaturati din avocado pot participa la prevenirea maladiilor cardio-vasculare. Pentru o mai mare claritate a informatiilor, iata si o comparatie intre principalele elemente intrate in compozitia pulpei de avocado si a boabelor de soia.
Avocado sau/si soia
Comparatia intre principalele elemente continute de cele doua produse naturale s-a facut pentru cate 100 grame de planta. In paranteze sunt notate unitatile de masura ale fiecaruia.
Energie (kcal): 160 avocado (A)/141 soia (S);
– proteine (g): 2A/12,35 S;
– lipide (g): 14,66 A/6,45 S; –
– lipide totale, inclusiv acizi grasi (g): 9,799 A/1,209 S;
– glucide (g): 8,53A/ 11,05 S;
– calciu (mg): 12 A/145 S;
– magneziu (mg): 29 A/60 S;
– potasiu (mg): 485 A/539 S;
– fier (mg): 0,55 A/2,5 S;
– seleniu (mg): 0,4 A/1,4 S;
– beta-caroten (mg): 62 A/92,4 S;
– vitamina B3 (mg): 1,738 A/1,25 S;
– vitamina B5 (mg): 1,389 A/0,128 S;
– vitamina B6 (mg): 0,257 A/0,06 S;
– vitamina B9 (mg): 81 A/111 S;
– vitamina C (mg): 10 A/17 S;
– vitamina E (mg): 2 A/0 S;
– vitamina K (mg): 40 A/0 S.
– Frunzele de avocado se folosesc sub forma de ceai pentru a atrata diverse afectiuni: artrita, probleme respiratorii (de ex raceala, gripa), pentru reglarea ciclului menstrual la femei, este un tonic digestiv si este folosit si in tratamentul tumorilor