Engleza: pepper
Franceza: piment
Citeste si Ardeiul iute n terapia naturista.
Trivia
– Exista dovezi potrivit carora ardeii iuti au fost cultivati in urma cu mai bine de 6.000 de ani si ca erau consumati din Bahamas pana in Anzi. S-au raspandit rapid in Europa, Asia si Africa. Cele mai vechi insemnari despre chilli s-au gasit in scrierile antice descoperite in mormintele din Peru.
– Ardeiul, originar din America de Sud si Centrala, necunoscut in Europa pana in 1492, a fost adus de catre Columb din Lumea Noua. Medicul si fizicianul lui Columb, Diego Alvarez Chanca, in timpul celei de a doua expeditii, 1494, consemna ca ardeiul, sub numele de Agi, era des folosit de indigenii din Hispaniola. Cristofor Columb care se afla in cautarea piperului in “Lumea Noua” a descoperit ardeii iuti si a observat ca sunt “chiar mai iuti decat piperul”.
– Acestia au fost numiti „peppers” (in engleza), pornind de la faptul ca aveau gust picant precum piperul; un gust aparte, iute, care nu se asemana cu al altor alimente.
– Dupa ce au fost adusi in Europa, ardeii iuti au fost crescuti ca niste curiozitati botanice, mai ales in gradinile manastirilor spaniole si portugheze. Maicutele au fost interesate de potentialul culinar al ardeiului si au observat ca poate inlocui piperul negru, care pe atunci era destul de costisitor.
– Faptul ca semintele de chilli pot fi pastrate 2-3 ani a favorizat raspandirea acestuia. Adus in sec.XVI in Europa el a fost descris amanuntit de Clusius ( in 1584) ca una din legumele de mare importanta si totodata cu o mare variabilitate- de la ardeiul gras, gogosar, la ardeiul iute, etc.
– Ardeiul iute a fost adus in Ungaria in urma cu 300 de ani slavilor de sud, bulgarilor si turcilor. Din ardeiul iute, Albert Szent Gyorgyi a extras pentru prima data (1927-1932) vitamina C in stare cristalina, primind pentru aceasta Premiul Nobel.
– Cuvântul “paprika” este de origine slava /sârbeasca/ si provine de la “pepr” care este identic cu cuvântul latin “piper”, de la care prin formarea diminutivului slav “peperke”, “piperka” a devenit paprika.
– Ardeiul iute, chili, paprika, pepperoni, tabasco sunt de fapt varietati ale aceleasi legume, iar popoarele care-o folosesc cel mai mult au denumit-o fiecare in felul sau. Isi are originea in America Centrala si de Sud, fiind un ingredient de nelipsit din bucataria mexicana, maghiara, italiana sau romaneasca. Uscat, crud, ulei, praf sau fulgi ardeiul iute este una dintre vedetele incontestabile ale gastronomiei.
– Piperul de Cayenne, originar din Mexic, nu este un soi de piper, el se obtine prin macinarea unui tip de ardei iute.
– Iutimea ardeilor se masoara in unitati Scoville (SHU). Ardeii grasi sunt cotati cu 0 SHU. In Romania, ardeii iuti obisnuiti ating 3.000-4.000 de unitati Scoville. Cel mai iute ardei din lume se numeste Naga Jolokia si atinge 1.000.000 de SHU.
Scala Scoville
Unitati Scoville |
Tip substanta/ardei |
15,000,000-16,000,000
|
Capsaicina pura |
8,600,000-9,100,000 |
Diferite substante pe baza de capsaicina (de ex. homocapsaicina, homodihydrocapsaicina, nordihydrocapsaicina) |
2,000,000-5,300,000 |
Munitie militara iritanta
|
855,000-1,050,000 |
Naga Jolokia (ghost chili) |
350,000-580,000 |
chilli Habanero varietatea Red Savina |
100,000-350,000 |
chili Habanero, chilli varietatea Scotch Bonnet (ardeiul iute caribian), chilli var Datil, Rocoto, Ardeiul iute jamaican ardi cayenne varietatea African Birdseye |
50,000-100,000 |
Ardeiul iute thailandez (Thai Pepper), chilli var Malagueta, Chiltepin, chili var Pequin |
30,000-50,000 |
ardei cayenne, chili var Ají , ardei Tabasco, cateva varietati de ardei iuti afumati (chipotle- denumirea pentru ardei iuti uscati si afumati) |
10,000-23,000 |
Ardei varietatea Serrano, cateva varietati de ardei iuti afumati-chipotle |
2,500-8,000 |
Ardei Jalapeño, ardei var. Guajillo, cateva soiuri de ardei varietatea Anaheim, Paprika (Hungarian Hot Wax) |
500-2,500 |
Ardei var Anaheim , var. Poblano, var. Rocotillo |
100-500 |
Pimento, Pepperoncini |
0 |
Ardei gras |